2019. április 4., csütörtök

SAJÁT MAGÁRA IS RÁLICITÁL AZ ÁLLAM - SZIGORÍTJA A VISSZAVÁLTÁST AZ MNB AZ INGATLANALAPOKNÁL

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Az Én Pénzem
2019.04.04.


Emelkedő árfolyamoknak örülhettek márciusban a kötvényalapokba fektetők, pedig a pénzpiaci hozamok meglehetősen vegyesen alakultak. Nagy kérdés, mennyire bolygatja majd meg a megtakarításokat a legújabb lakossági állampapír, ami a mostaniakra is ráver majd a kamatával. Változást hozhat az MNB szigorítása is az ingatlanalapoknál.


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) múlt heti kamatdöntő ülésén a várakozásoknak – és korábbi ígéretének – megfelelően a szigorítás irányába lépett. Az egynapos jegybanki betét a korábbi mínusz 0,15 százalék helyett lett 0,05 százalék – még mindig a negatív tartományban. Az alapkamaton persze most sem változtattak, de erre nem is számított senki. A pénzpiaci kamatok ugyanis még mindig mélyen alatta vannak. Az MNB még azt is kommunikálta, hogy egyszeri, egyedi döntés született, amivel lehűtötte a szigorítási várakozásokat. És persze meg is gyengítette a forintot.

Bizonytalan a piac

Az állampapír-piaci mozgások mindenesetre erős bizonytalanságra utalnak. Márciusban az egyéves és annál rövidebb lejáratú referenciahozamok jelentősen csökkentek, a hosszabb papíroknál ugyanakkor mindenféle mozgás előfordult. Az ÁKK adatai szerint 3 hónapos hozam 0,12 százalékról március végére 0,04 százalékra esett, tegnap pedig már csak 0,01 százalékon állt. A 6 hónapos 0,13 százalékról 0,10 százalékra csökkent, a 12 hónapos 0,37 százalékról a hónap végére 0,21 százalékra esett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.