2019. április 9., kedd

SALVINI ALAPOSAN ÁTRENDEZNÉ EURÓPÁT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2019.04.09.


Salvini olasz belügyminiszter nagy dobásra készül az Európai Parlamentben. Orbán egyelőre kivár, még emészti a jelmondatot: „A józan ész Európájáért”. Nemzetközi lapszemle.

A Washington Post az AP amerikai hírügynökség beszámolóját közli arról, hogy euroszkeptikus populista pártok új jobboldali szövetséget hoztak létre tegnap Milánóban, azzal a céllal, hogy a legerősebb frakcióvá váljanak az Európai Parlamentben, és radikálisan átalakítsák az Európai Unió migrációs, biztonsági, család-, valamint környezetvédelmi politikáját. Matteo Salvini keményvonalas olasz belügyminiszter, a migrációellenes Liga párt vezetője úgy fogalmazott a sajtótájékoztatón: meg akarják nyerni a májusi európai választásokat, hogy megváltoztathassák Európát. Salvini mellett az Alternatíva Németországnak, a Finnek nevű csoportosulás és a Dán Néppárt képviselői voltak jelen a sajtótájékoztatón.

Orbán távol maradt - egyelőre

Az új euroszkeptikus szövetség „A józan ész Európájáért” jelmondat jegyében azt célozza, hogy kibővítse az immár négy éve létező, Nemzetek és Szabadság Európája elnevezésű európai parlamenti frakciót, amelyben eddig a francia szélsőjobboldali Nemzeti Gyűlés, az Osztrák Szabadságpárt, valamint a holland Szabadságpárt volt benne. Salvini a múlt héten Párizsban találkozott Marine Le Pennel, a Nemzeti Gyűlés vezetőjével, akivel megerősítették szövetségüket, de aki most nem volt jelen Milánóban. Szintén távol maradt a rendezvénytől Orbán Viktor magyar vezető, akinek a pártját felfüggesztették a jobbközép pártszövetségben az értékek, valamint a követett politika miatt – írja az AP, és megjegyzi: minden olyan lépést, ami az új populista csoporthoz való csatlakozás felé mutatna, az Európai Néppártban provokációnak tekintenének. Az AP tudósítása kitér arra, hogy Salvini olasz kormánykoalíciós partnerének, az Öt Csillag Mozgalomnak a vezetője, Luigi Di Maio bírálta a milánói találkozó megrendezését. A Corriere della Sera című lapban közölt levelében azt írta, Salvini olyan pártokkal fog össze, amelyek a saját országukban megtagadják Olaszországtól a segítséget a migrációs válság ügyében.
A páva újra táncol?

A New York Timesnak a milánói szövetségalapításról szóló tudósítása idézi Salvini azon kijelentését, hogy mások is csatlakozni fognak május 26., vagyis az európai parlamenti választások utolsó napja előtt. Ez a cikk is megemlíti ugyanakkor Orbán távol maradását, mint figyelemre méltó tényt. A magyar miniszterelnök a New York Times szerint „úgy tűnik, hogy vonzódik a projekthez”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.