2019. április 5., péntek

SALVINI TOVÁBBRA IS BE AKARJA CSERKÉSZNI ORBÁNT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.04.05.


- A Liga vezére a Fidesz korifeusait győzködi, hogy a magyar párt csatlakozzon a populisták-demagógok európai összefogásához 

- Orbán azok közé tartozik, akik gátlástalanul meglovagolják a zsidóellenességet, ha politikai érdekeik úgy kívánják

- A nyugati elhárítás sem érti, miért ennyire előzékeny az orosz titkosszolgálat 5. hadoszlopának számító Nemzetközi Beruházási Bankkal a magyar miniszterelnök, Putyin két lábon járó trójai falova

Daily Telegraph

Az olasz Liga belpolitikai partnere máris kudarcnak minősíti az euroszkeptikus pártok szövetségének hétfőre meghirdetett alakuló ülését, mert Milánóban nem lesz jelen sem Orbán Viktor, sem Le Pen. Mint emlékezetes, Salvini az európai választásokra akarja összefogni a populista és nacionalista erőket, ám távol maradnak a szélsőjobb kulcsfigurái. A meghívott pártokat a bevándorlás és az uniós együttműködés elmélyítésének elutasítása köti össze. Orbán távollétének okait taglalva a jelentés azokat a magyar sajtójelentéseket idézi, miszerint a kormányfő nem kíván szakítani a Néppárttal. Le Pen pedig arra hivatkozik, hogy tele van a naptára választása rendezvénnyel. De nem megy el az eseményre az osztrák Szabadságpárt sem. Megjelenik viszont ott a német AfD megbízottja.

Az olasz kormánykoalíció nagyobbik ereje, az 5 Csillag Mozgalom a sok lemondás láttán úgy értékeli, hogy itt egy csattanós pofon készül a Liga európai tervével szemben. A részvevők listáját egyébként mára ígérik. A jelentés hozzáteszi, hogy a Salvini által kiszemelt pártok közös frontját megakadályozhatja a sok eltérő nézet és politikai szándék. Az AfD listavezetője ezzel együtt arra számít, hogy a populista és nacionalista oldal jól szerepel a választáson, de utána az eltérő érdekek és a rivalizáló személyiségek miatt gondjaik lesznek, hogy közösen váltsák valóra programjukat. Merthogy igazából csak a bevándorlás jelent érintkezési pontot számukra.

Guardian

Salvini azért akar szélsőjobbos, populista tömböt összehozni, hogy ő legyen az euroszkeptikus erők nem hivatalos vezetője Európában, ám továbbra sem tudni, mennyire volna működőképes egy ilyen tömörülés. Hiszen az érintett pártok között már most is lényeges nézetkülönbségek vannak. És nem valószínű, hogy többségbe kerülnek a következő Európai Parlamentben, sőt, még az is nehéz lesz számukra, hogy közös frontot tudjanak alakítani. A Liga és a PiS között pl. nagy-nagy ellentét tapasztalható Oroszország kapcsán. De a Fidesszel létrejöhet szövetség. Orbán nem titkoltan hősnek tekinti az olasz belügyminisztert, ám pártforrások szerint nem valószínű, hogy elmegy hétfőn Milánóba. Az ugyanis nyílt szakítást jelente az EPP-vel. A kormányfő a jelek szerint halogatja a döntést, de nyitva tartja a lehetőséget, hogy a választások után összeálljon az olasz politikussal.

Politico

Olasz források szerint Salvini az utóbbi 10 napban kétszer is tárgyalt magas rangú Fidesz-vezetőkkel, azon kívül Budapestre, Orbán Viktorhoz készül, mert szeretné megnyerni a magyar pártot a formálódó euroszkeptikus szövetségnek. Ugyanis tisztában van azzal, hogy ha versenyre akar kelni a nagy pártcsaládokkal, akkor szüksége van a magyar, illetve a lengyel kormánypárt támogatására is. A Európai Nemzetek és Szabadság frakciójának, amelynek tagja a Liga, a Le Pen vezette Nemzeti Gyűlés, az FPÖ, valamint holland Szabadságpárt is, jelenleg 37 mandátuma van, ám ez a szám megkétszereződhet a májusi választások után.

Ha az olasz belügyminiszter rá tudja beszélni a Fideszt, illetve a PiS-t a csatlakozásra, akkor az további, nagyjából 40 képviselőt jelentene, vagyis onnantól kezdve képes volna lényegesen befolyásolni az EP munkáját. Bár ezek a pártok nehezen találják a közös hangot. Arról nem beszélve, hogy a lengyelek jelenleg egy másik csoporthoz tartoznak Strasbourgban. Le Pen egyébként azt üzente, hogy hétfőn nem megy el Milánóba, de egy nappal később Párizsban a választásokról tárgyal majd Salvinival. Utóbbi a közös keresztény gyökereket, a nemzeti identitást hirdeti, úgy gondolja, hogy az olasz alkotmány felülírja az európai törvényeket és véget akar vetni a német-olasz dominanciának.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.