2019. április 13., szombat

SOK AZ ELLENTMONDÁS A KAMPÁNYSZAGÚ FALUSI CSOK-KAL KAPCSOLATBAN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Doros JuditGulyás ErikaVas András
2019.04.13.


Olyan ukrán határ menti településeken is igényelhető lesz a családi otthonteremtési kedvezmény, ahol nemhogy csökkent volna, még nőtt is a lakosságszám.

Nyilvánosságra hozta a kormány annak a 2486 településnek a listáját, ahol elérhető lesz a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok), de továbbra is sok a megválaszolatlan kérdés és ellentmondás a támogatással kapcsolatban. Mindenekelőtt az: továbbra sem jelent meg a falusi csok igénybevételének feltételeit tartalmazó rendelet szövege. Pedig a miniszterelnök március 8-án azt mondta, már csak a visszaélések elleni garanciális csomag hiányzik a rendelethez. 

Tartogat meglepetések a települések listája is. Kezdetben arról volt szó, hogy csak az olyan, ötezer főnél kisebb községekben lesz elérhető a támogatás, ahol a népesség a 2003. január elsejei állapothoz képest legalább öt százalékkal csökkent. Ez alapján 1799 település került fel az első listára. Később aztán eltörölték az országos lélekszám csökkenésének mértékéhez kötött kitételt. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter március 7-én pedig már arról beszélt: mindenhol lehet jelentkezni, ahol csökkent, akár csak 1-2 százalékkal is a lélekszám. Ehhez képest a listán szerepel olyan település, amelynek nemhogy csökkent volna, nőtt a lakosságszáma. 

A listán rajtra vannak például azok az ukrán határmenti kisvárosok és falvak, ahol – miként lapunk is megírta nemrégiben – ugrásszerűen megnőtt a népesség aránya a papíron betelepülő, sokszor magyarul sem beszélő kettős állampolgárok miatt. Kispalád, Ajak vagy épp Barabás is ilyennek számít, ezek a települések korábban le is mondtak arról, hogy kihasználhatják a falusi CSOK előnyeit. Ám most mégis örülhetnek, miután a kormány bővítette a kedvezményezett települések listáját...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.