2019. április 15., hétfő

SZAKADHAT AZ EURÓPAI NÉPPÁRT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.04.15.


A budapesti Élet menete a legnagyobb Európában. Gyengül az EPP. Magyarul is megtanulna az ukrán elnök. Így barátkozik Kína. Nemzetközi lapszemle.

Vezető hírré lépett elő az Élet menete a nemzetközi sajtóban. A BBC szerint is Európa legnagyobb, az antiszemitizmus ellen küzdők menete a budapesti, ami a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléket állítva rendez meg jópár éve az erre a célra létrejött alapítvány. Skóciából érkeztek az idei díszvendégek, mert a 75. évfordulón a skót presbiteriánus Jane Heiningre emlékeztek, akinek életútjáról a múlt héten rádiónk már beszámolt. A II. világháború végén magyar zsidó gyerekeket juttatott ki Angliába a skót misszió legalább 10 évet Magyarországon élt tagja, és keresztény létére Auschwitzban kellett meghalnia azért, mert zsidó életeket mentett.

Szakadhat az Európai Néppárt


Vajon a nacionalizmus forradalmát hozza az idei uniós választás? – a Neue Zurich Zeitung úgy látja, hogy egyrészt a Brexit körüli káosz, ami egyébként egyre inkább az újabb népszavazás irányába tendál – elvette a 27 tagállam kedvét a kilépéstől. Másrészt viszont az is biztosnak látszik, hogy veszít támogatottságából az Európai Néppárt. Még 1999-ben a szavazatok kétharmadát tudhatta maga mögött, 2014-re ezek száma megfeleződött, most pedig már többségben sem lesz – így a svájci lap elemzése. Sőt a brüsszeli kávézókban arról is hallani, hogy az EPP maga is kettészakad még addig. Az is világos, hogy Orbánnal már nem akarnak különösebben foglalkozni májusig, utána azonban elképzelhető, hogy Orbán kilép és összeáll az euroszkeptikusokkal. A jelen felmérései szerint ez a tábor 35%-os támogatottságra számíthat. Noha, ne tévesszük szem elől, hogy se a lengyel Jog és az Igazságosság pártja, se Orbán Viktor pártja egyelőre nem kötelezte el magát a Salvini vezette nacionalistáknak. Az összhang is egyelőre kérdéses köztük, amire csak egy példa: az osztrák Szabadságpárt a családtámogatást meg akarja vonni a bevándorlók gyerekeitől, ezt viszont nem tűri a Fidesz. Egy már ma is biztosnak látszik, többségben lesznek az Európa-pártiak.

Magyarul tanulna az ukrán elnök - zajlik a kampány


Petro Porosenko ukrán elnök kész akár magyarul is megtanulni, ha erre szükség lenne – ezt mondta az Olimpiai Stadionban zajlott elnökjelölti vitán, amelyre azonban az ellenfele, a humorista Zelenszkij nem is ment el – adja hírül a 112UA ukrán blogportál. Elmondta, Odessza azon részén született, ahol a bolgár kisebbségek élnek, így megtanult bolgárul is, az egyetemen pedig lengyelül, és az orosz mellett angolul is beszél. 2023-ra ígérte a nyelvtörvény bevezetését és külön kiemelte, a magyar gyerekek érdeke is, hogyha Ukrajnában akarnak dolgozni, akkor ukránul is tudniuk kell. Nem mellesleg hozzátette, szinte biztos abban, hogy Magyarország végül támogatni fogja Ukrajna uniós tagságát.

Szintén ez a portál, illetve a Munkachevo.net arról számol be, hogy a nyíregyházi bíróságon 12 ukrán állampolgárt ítéltek 2-10 év felfüggesztett szabadságvesztésre, mert magyar állampolgársághoz szükséges iratokat hamisítottak, kettő közülük súlyosabb büntetést kapott, mert egyszerre használta a magyar és az ukrán útlevelét. Ukrajna nem ismeri el a kettős állampolgárságot. További 39 személyt hasonló okokból pénzbírsággal sújtottak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.