2019. április 20., szombat

SZINTET LÉP A HATÁRÁTKELÉS

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.04.20.


Időről időre megjelennek mindenféle számok a külföldön élő magyarokról, amiket aztán mindenki a saját íze szerint értékel. Amiért a napokban megjelent németországi számok igazán érdekesek, azok nem feltétlenül maguk az adatok, hanem a mögöttük egyre jobban látható jelenség.

A német statisztikai hivatal a németektől elvárható precizitással dolgozik, azaz az általa kibocsátott adatokat nagyjából pontosnak lehet elfogadni (mást egyébként sem tehetnénk…).

A Destatis tehát megbízhatónak tűnő adatokat szokott közreadni a Németországban élő külföldiekről, köztük természetesen a magyarokról. Ezeket nem csak azért érdemes kicsit közelebbről megnézni, mert a magyar határátkelők egyik legfontosabb célországáról van szó, hanem azért is, mert szerintem a háttérben kirajzolódó folyamatok túlmutatnak Németországon.

Mielőtt azonban ezeket próbálnám meg összefoglalni, lássuk, mit is mondanak ezek a bizonyos számok! (Az adatokat a Portfolió cikke foglalta össze kifejezetten érdekesen.)

Még mindig több a kiköltöző

Tavaly tovább emelkedett a Németországban élő magyarok száma. A 2018 végi 212 ezer fő nagyjából 5000 fős emelkedést jelent az egy évvel korábbihoz képest, azaz még mindig többen költöznek ki, mint amennyien hazajönnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.