2019. április 15., hétfő

TISZTÁZZUK! KI ÉS HOGYAN JUTHAT SZUPEROLCSÓ LAKÁSHOZ A VÁRBAN?

PORTFOLIO
Szerző: PÁSZTOR ROXÁNA
2019.04.11.


...Mennyi ilyen lakás van a Várban és mitől függ, hogy ki mennyit fizet?

A Budavári Önkormányzatnak 1431 bérlakása van, ebből 800 ingatlan a Budai Várban található. A kerületben - a Lakástörvénynek megfelelően - három féle bérleti díj konstrukció létezik: szociális, költségelvű és piaci.- válaszolta a kérdésre az Önkormányzat.

- Szociális bérleti díj: 1042 db lakás, ebből 595 db található a Várban
- Költségelvű bérleti díj: 190 db lakás, ebből 140 db található a Várban
- Piaci bérleti díj: 126 db lakás, ebből 55 db található a Várban.

Van tovább 37 lakás, ami jelenleg üresen áll, 10 közülük a Várban található, ezekből 9 pályáztatás alatt van, a 27 Váron kívüli lakásból pedig 4-et versenytárgyalás útján fognak értékesíteni.

A szociális bérleti díjat tehát azok fizetnek, akik a műemlékvédelem miatt 30 éve nem vehették meg az ingatlant (később részletezzük, hogy pontosan milyen összegről van szó) költségelvű lakbért pedig azok, akik lakáscsere útján jutottak itt lakáshoz. A szociális és költségelvű lakbér is már magába foglalja a lakás fenntartásával kapcsolatos kiadásokat, vagyis egy összegben van a lakbér és a közös költség. Piaci lakbért (ezek nem az ingatlanpiacon található árak) a pályázati úton elnyert lakások után kell fizetni. Ezeket az önkormányzat határozott időre, 5 évre adja ki.

Az Önkormányzat arról is beszámolt, hogy kevés lakás ürül meg, hisz a határozatlan idejű bérleti jogot általában a leszármazottak folytatják tovább. Az a néhány lakás, ami visszakerül az Önkormányzat birtokába, nagyon rossz műszaki állapotban van, általában több millió forint ráfordítás mellett tudnák lakhatásra alkalmas állapotba hozni (elektromos vezetékek teljes cseréje, nyílászáró csere, burkolat cseréje, szigetelés, gépészet felújítása stb., műemléki ingatlanok esetén ehhez még nagyon szigorú szakmai előírások is társulnak). Ezeket a lakásokat piaci pályázat útján adják bérbe, a konstrukció lényege, hogy a bérlő átvállalja az előbb felsorolt munkálatokat az Önkormányzattól, saját költségén rakja rendbe az önkormányzat tulajdonát. Cserébe az általa megajánlott bérleti díjat fizeti (induló bérleti díjként a pályázati felhívásban a szociális bérleti díj háromszorosa kerül meghatározásra, aminél magasabb összeget ajánlhatnak a pályázók), és 5 évig bérelhetik a felújított lakást...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.