2019. április 5., péntek

"ÚGY TŰNHET, EGY ZŰRZAVAR AZ EGÉSZ ORSZÁG, DE ÁLLJUNK AZÉRT MEG!" - INTERJÚ IAIN LINDSAY BRIT NAGYKÖVETTEL

HVG ONLINE
Szerző: GYÜKERI MERCÉDESZ
2019.04.05.


Napról napra változik a helyzet a britek uniós kilépésével kapcsolatban, az Egyesült Királyság budapesti nagykövete azonban úgy látja: a mostani zűrzavar csak a jéghegy csúcsa, alatta jól működő kapcsolat van. Sőt, paradox módon a britek a Brexit miatt jobban tudják most értékelni az európaiakat.

hvg.hu: Délutáni kávéját issza, de ahogy a londoni eseményeket figyeljük, nagy szüksége nincs erre. Hol jobb most: itt Budapesten vagy a brit fővárosban?

Iain Lindsay: Szoros kapcsolatban vagyunk, és minden délben videokonferenciát tartunk az összes európai kollégám részvételével. Az elmúlt 2-3 hónapban a legtöbb időnk a megállapodás nélküli Brexittel kapcsolatos vészhelyzeti tervek megtárgyalásával ment el.

hvg.hu: És megnyugodhatunk, hogy nem lesz baj, ha ez következik be?

I. L.: Persze, látja, ki van írva, hogy „Keep calm and carry on”! A viccet félretéve, az utolsó fejlemények reményre adnak okot.

hvg.hu: Annyi minden történik, mire gondol?

I. L.: Theresa May kedd esti beszédére, amelyben tárgyalást ajánlott az ellenzék vezérének, Jeremy Corbynnak a jövőbeli kapcsolatokról. A kilépési megállapodás természetesen minden megoldásnak a része, az EU világossá tette, hogy nem tárgyalja újra. A kérdés most az tehát, milyen lehet a kilépés utáni viszony az unió és az Egyesült Királyság között. Ha közös álláspontra jutnak, azzal Mrs. May visszamehet az EU vezetőihez, hogy még egy kis időt kérjen a szükséges jogszabályok elfogadására. Ha nem sikerül megegyezniük, akkor – valószínűleg hétfőn – az alsóház a képviselők javaslatainak utolsó köréről szavazhat, ott is megszülethet a megoldás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.