2019. április 7., vasárnap

VAN AHOL MÉG AZ A SZÓ, HOGY DEMOKRÁCIA, MOND VALAMIT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERŐ
2019.04.07.


...Európai is amerikai újságok szerkesztőségeinek tucatjai, tudósok és gondolkodók százai figyelmeztették ara a közvéleményt, hogy a magyarországi helyzet egyre súlyosabb. A sajtószabadság romokban, a bírói függetlenség úgyszintén, miközben az országot egy maffiakormány vezeti és mégsem történik az égvilágon semmi. A Néppárt túl beszari volt ahhoz, hogy az EP választások előtt kizárja a Fidesz-t a soraiból, noha ők is pontosan tisztában vannak azzal, mit művel Orbán Viktor és pártja az Európai Unió területén.

A becsületnél fontosabb volt számukra a vezető pozíciójuk megtartása a parlamentben, amellyel végső soron asszisztálnak ahhoz, hogy egy ország kirablása továbbra is elfogadott legyen Európában. A fenti példa is jól mutatja azonban, hogy Orbán egyre inkább nyeregben érzi magát, ugyanis már az ország határain kívül is megpróbálkozik azzal, hogy befolyásolja és cenzúrázza a neki nem tetsző híreket. Félreértés ne essék, a szlovéniai magyar nagykövet szinte kizárt, hogy saját elhatározásból döntött a diplomáciai jegyzék elküldéséről. Arra a magyar kormány előbb rá kellett, hogy bólintson, ami tehát azt jelenti, hogy most már a külföldi sajtó befolyásolásával is meg mert próbálkozni Orbán és kormánya.

Hamarosan tehát eljöhet annak az ideje, hogy a külföldi kormányok már ne csak szóban ítéljék el a magyar kormány demokrácia-ellenes tevékenységét Európa-szerte, de tegyenek valós lépéseket is annak megakadályozására. Szlovéniában – noha messze nem ez az egyetlen ország – Orbán Viktor beavatkozott a választásokba is, amikor a szélsőjobb jelöltjét, Janez Jansát támogatta mind személyével, mind pedig anyagiakkal, amellett hogy a helyi médiában is érdekeltségeket szereztek. De épül stadion és labdarúgó akadémia is az országban, méghozzá a magyar adófizetők pénzéből.

Orbán Viktor nem titkoltan európai babérokra tör, amelynek alapjait az elmúlt években fektette le a különböző szomszédos országban. Szinte mindenhol talál olyan politikai pártot, amelynek vezetése hajlandó pénzért és támogatásért cserébe segíteni az ő európai terjeszkedését. Amennyiben ezt nem veszik észre a határon túl még időben, csúnya meglepetéssel szembesülhetnek éveken belül. Orbán kinőtte Magyarországot és egyértelműen nagyobb tervei vannak, amihez partnereket keres Európa szerte. Amennyiben sikerrel jár, úgy veszélybe sodorhatja a teljes régió sorsát, ezért is borzasztóan fontos az, hogy még időben észleljék a veszélyt azok, akik tehetnek is a terjeszkedés és rombolás megállítása érdekében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.