2019. május 11., szombat

RÁADÁS: A 70 ÉVES KORNIS MIHÁLY SZÜLETÉSNAPI KÖSZÖNTÉSE - KORNIS MIHÁLY ÜZENETE VALAMENNYIÜNKNEK

KORNIS MIHÁLY HONLAPJA
Szerző: KORNIS MIHÁLY
2012.



2012. március 10-ike, Kossuth tér
a beszéd authorizált, írott változata

Azért jöttem, hogy az egész országgal közöljem, vannak rendkívüli pillanatok.
Amikor a rendkívüli pillanatok eljönnek, olyankor az embernek ki kell állnia.
Nem szoktam politikai rendezvényeken fellépni, ez nem fordult velem elő az utóbbi húsz évben. Utoljára akkor történt, amikor még diktatúra volt.
Azért vagyok itt, mert most megint diktatúra van!
Rendkívüli helyzetben nem az újságot kell olvasni, ha meg akarjuk tudni, hogy mi a helyzet. Akkor nem a tévében mondják meg az igazságot. Ilyenkor a lelkiismeretünk mondja meg az igazságot, a józan eszünk és a szívünk együtt.
S ha ma a józan eszünkre és a szívünkre hallgatunk, akkor tudjuk: Magyarországon a feje tetejére álltak a dolgok.
Az a helyzet, hogy egy semmirekellő van az ország legtetején, és azoknak az embereknek a milliói, akiknek joguk kellene, hogy legyen munkához, megélhetéshez, tisztességhez - akár világhírű alkotók, akár egyszerű nyugdíjasok -, semmibe vannak véve.
Itt vagyunk, a letarolt téren - a nekünk szánt jövőben.
Valamikor egy demokratikus parlamentnek adott helyet ez a tér. Károlyi Mihály és József Attila szobrának is. Fáknak. Ha a mai hatalom elsöpri mindezt, a tér a rombolás emlékművévé válik, és azok szégyene marad örök időkre, akik ezt tették.
Baj van. Magyarországból kiveszett a szolidaritás.
Szolidaritás Mozgalom van, de szolidaritás nincs.
Szolidaritás kell a mindennapokba!
Együttérzés a nincstelenekkel, a jogfosztottakkal!
Helyt kell állnunk.Nem fegyverrel. Erőszak nélkül.
Az életünkkel.
Ma úgy látszik, a hazugság erős.De csak azért, mert igazságot kever a hazugsághoz. A Fidesz hazudni tanult meg a kommunistáktól. Hazugság a kenyere, hazugság az itala. Az elnyomás XX. századi kudarcából azt a tanulságot vonta le, hogy demokráciában elegendő egyetlen elsöprő győzelem ahhoz, hogy egyszer s mindenkorra véget vessen neki. Továbbá: nem szükséges erőszak vagy akasztófa ahhoz, hogy a hatalmat megtartsa, elegendő csupán mindenkinek mindig azt hazudni, amit éppen hallani akar. S meg kell fenyegetni a többit, hogy ha nem hazudik vele, akkor megnézheti magát.
Fő célja a társadalmi összefogás megakadályozása.
De ti ne hagyjátok magatokat megfélemlíteni!
Vegyünk észre minden elesettet. Mert a Fidesz azt akarja, hogy mindenki forduljon szembe mindenkivel, mindenki féltse a maga kis garasait a másiktól. A széthúzást bátorítja saját körein kívül, saját hatalmi csoportját viszont vaskézzel fogja egybe a diktátor. Lássatok át ezen, és mindenki fogjon össze, aki nem abba a szűk hatalmi csoportba tartozik.
Mindenkinek nagyon rossz sora lesz most, ha külön akar jól lenni.
Mit állítanék én ezzel szembe?
A cselekvő hitünket.
Hitünket a szabadságban, önmagunkban, a tisztességünkben.
Nem olyan hitet, ami a templomban borul le. Hanem a földbe taposott ember talpra állításáért boruljunk le. De álljunk is fel a földbe taposott emberrel együtt! Nemcsak ezen a tüntetésen, hanem a hétköznapokban is, mától kezdve mindennap, amíg újra demokrácia nem lesz.
Ezzel nagy dolgot tennénk, mi, magyarok.
Mert most nekünk kell megteremtenünk Istent azok helyett, akik elárulták őt.
RÉSZVÉTRE VAN SZÜKSÉG.
Hamarosan nagyon nagy lesz a szegénység. Azok is bajban vannak, akik a Fideszre szavaztak Lesz kinek, lesz miben segíteni. Bőven lesz miben segíteni...
MINDENKI SEGÍTSEN MINDENKINEK!
Részvét: részvétel.
Egyetértés: együttérzés.
Albert Camus francia író, a Pestis írójának csodálatos mondatával búcsúznék, aki a francia ellenállás tagja volt: "Senkinek sem kötelessége, hogy nagy ember legyen, már az is nagyon szép, hogy ember tud lenni". Ha tud.
Ezt üzenem Orbán Viktornak. És ezt üzenem nektek.
Maradjatok emberek!
 

Sziasztok.
Kornis Mihály

 
ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.