2019. május 1., szerda

A LEBONTOTT HÁZAKKAL FERENCVÁROS EMLÉKE IS ELTŰNIK

MAGYAR HANG
Szerző: FICSOR BENEDEK
2019.04.30.


Ferencvárosi történetek között nőttem fel. Ükapám a labdarúgócsapat alapítójaként minden hazai meccsen ott ült a lelátón, a favázas stadionban. Dédszüleimet a Boráros téri lakásukból bombázták ki a második világháborúban, egy Ráday utcai pincében vészelték át a harcokat. 1956 már a Tűzoltó utcában érte a családot, abban a kétszintes házban, amelynek a gangjáról lehulló súlyos franciakulcs néhány évvel később kis híján a bölcsőben alvó csecsemő édesanyámra zuhant. Amikor a Magyar Hang szerkesztősége a Balázs Béla utcába költözött, nekivágtam, hogy felfedezzem a családi legendák helyszíneit. Hamar kiderült azonban, a történeteim aligha léphetik át számomra a fikció határait, a városrész ugyanis teljesen átalakult, az épületek eltűntek, az utcakép felismerhetetlenné vált.

Minden város állandó változás, alig akad olyan környék, amely évtizedek alatt ne formálódna át, a IX. kerületben azonban úgy tűnik, ez a folyamat jóval látványosabban megy végbe. Nem is kell évtizedeket visszautaznunk az időben. Már akkor meglepetés érhet bennünket, ha a Google keresőprogram street view alkalmazása segítségével igyekszünk eligazodni a Középső-Ferencvárosban.

A Balázs Béla utca példájánál maradva, a négy-öt éve készült utcaképeken álló házak jó része eltűnt, helyükön ma új építésű házak, félkész épületek vagy üres telkek állnak. És ez nem egyedülálló jelenség, miközben a kerület városfejlesztési programját nemzetközi díjjal ismerték el, és a rehabilitációnak köszönhetően több mint ezer lakás újult meg, számos régi, műemléki szempontból is jelentősnek tartott épületnek ma már csak a hűlt helyét találjuk.

A rendszerváltást követően a Ferencváros szinte minden fontos társadalmi mutatóban a fővárosi átlag alatt maradt. A város-rehabilitiációs programnak köszönhetően azonban a 2000-es évek derekára sikerült megállítani az elvándorlást, sőt azóta is tartó intenzív beköltözési folyamat figyelhető meg – nyilatkozta a kerületet 2010 óta irányító Bácskai János polgármester a Nemzetközi Ingatlanszakmai Szövetség, a FIABCI Prix d’Excellence 2016. évi nagydíjának átvételekor...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.