2019. május 24., péntek

A MAGYAR NARANCS 31. ÉVFOLYAM 21. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE

MAGYAR NARANCS
Szerző: Magyar Narancs
2019.05.23.


I n t e r j ú

„Ez a diktatúrának egy új formája”
Kim Lane Scheppele alkotmányjogász Orbánról, Trumpról és Európáról

„Orbán számára az az ideális, ha az EU csupán egy kifizetőhely” – mondja a Princeton Egyetem professzora, aki szerint a magyar miniszterelnök biztosan nem fogja kiléptetni az országot az Európai Unióból, de ha nagyobb szerephez jut, a kontinens stabilitására mindenkinél nagyobb veszélyt jelent.

B L O G

F i l m
Erdei boszorkány – Tűzpróba

T é v é s o r o z a t
Warrior

F i l m
John Wick: 3. felvonás – Parabellum

F i l m
Éter

r é s  a  p r é s e n
A legnagyobb élmény: 
Rédey Soma klubvezető, MTA kommunikációs főosztály

Mészáros Márta pályaképe
Egy egzotikus feminista


Ő szerzett Magyarországon először filmrendezői diplomát – nőként. Mélyen a lelkekbe és az egyéni élethelyzetekbe túrt, amikor más rendezők inkább a társadalmi kontextust boncolgatták. Nem izgatta a forma, az ideológia és önmaga (egy ideig).

V É L E M É N Y

Hegedűs Dániel: Két ajánlatMi az EP-választások tétje az Európai Unió polgárai számára?

Az európai parlamenti választásokat mindeddig másodrendű nemzeti választások halmazaként kezeltük, melyen a választópolgárok hazai politikai preferenciáik szerint szavaznak, és olykor megbüntetik a saját kormánypártjaikat.
Halasi Zoltán: Húsvét után

Idén nagypénteken ütlegek közepette ortodox zsidót ábrázoló Júdás-bábut vonszoltak végig a lengyelországi Pruchnik városkán, majd elégették. A Zsidó Világkongresszus tiltakozott, a katolikus egyház elítélte a barbár szokást.

A szerk.
Hazaárulók

Lebukott Strache, a világító kék szemű osztrák alkancellár, és nem tudjuk, ki terítette le lesből – a kis Kurznak, a kancellárnak, Strache közvetlen főnökének hogy, hogy nem, rögtön egy izraelita nevű politikai marketinges jutott az eszébe, de vannak olyanok is, akik Kurzot sejtik az ibizai videó készítői mögött.
A szerk.
A választópolgár magányossága

A 2010 óta uralkodó hatalom egyik fő politikai törekvése, hogy elhitesse az ország vele nem egyetértő felével: kár erőlködnie, törődjön bele, hogy Orbán Viktor addig marad kormányon, ameddig akar, és pártja annyiszor nyer országgyűlési, önkormányzati, európai választást, ahányszor csak elindul.

P O L I T I K A

Jean-Claude Juncker lelép: A függöny mögül

Az Európai Bizottság leköszönő elnöke az integráció elkötelezett híve és a színfalak mögötti kompromisszumok robotosa volt. A pénzügyi világválságot tudta kezelni, Orbánt és a Brexitet nem.

Mi lesz a Városligettel?
Legatyásodva

Második üteménél jár a Városliget úgynevezett rehabilitációja. A park soha nem nézett ki ennyire rosszul.

A Toroczkai-féle Mi Hazánk egy éve
Nonstop gyűlölet

Kiléptetnék az országot az unióból, előbb persze képviselőt küldenének oda. Mindjárt az elnöküket, az ásotthalmi polgármestert, aki nem is teljesen esélytelen az 5 százalék megugrására. Úgy működnek, mint egy profi párt, ám nehéz elhinni, hogy csupán adományokból.

I n t e r j ú

„Lendületet vehetünk 2022-re is”
Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője, az MSZP–P lista 4. helyezettje

Az uniót bomlasztó populisták megállítása a legnagyobb tétje az EP-választásoknak Európában és itthon is. Jávor Benedek a következő öt évben is a szociális és zöld Európa megteremtésén dolgozna, a szocialistákkal való együttműködéstől pedig azt is reméli, hozzájárul az MSZP belső megtisztulásához.

Trócsányi László miniszter, EP-listavezető pályaképe
A kormány ügyvédje

A mai Fidesz mérsékeltebb, nyugatosabb alakjai közé sorolható politikust küldene Brüsszelbe a miniszterelnök Trócsányi László személyében – aki ugyanakkor igazságügyi miniszterként a nevét adta a hazai jogállam- és EU-ellenes törvénykezéshez.

K U L T Ú R A

L e m e z
Juhász Márton: Discovery

L e m e z
Gautier Capuçon: Schumann

mi a kotta?
Anonim kéjelgés

K o n c e r t
Diszkópapa Giorgio Moroder zeneszerző, lemezlovas, énekes, producer

Azt túlzás kijelenteni, hogy Giorgio Moroder egymaga találta fel a diszkót, de az biztos, hogy oroszlánrészt vállalt a műfaj megteremtésében.

L e m e z
Erdő szélén
Žagar: Woods, Spirits & Sorcery

Ráérősen, de alapos munkával készülnek Zságer Balázs és aktuális zenésztársai, vagyis a Žagar kollektíva lemezei.

K é p r e g é n y
Marvel kapitány

K ö n y v
Kína kegyetlensége
Jü Hua: Kína tíz szóban

Jü Hua az egyik legsikeresebb kortárs kínai író, akinek kísérletező, avantgárd műveit világszerte számos nyelvre lefordították. Nálunk eddig csak a Testvérek című regénye jelent meg 2010-ben, de tavaly óta már első, nem fikciós könyve is olvasható magyarul.
Kivéreztetés és összeomlás: a József Attila Kör végórái
Kitették a pontot

Csökkenő állami támogatás, görgetett költségvetési hiány, elkésett elszámolások, adminisztrációs hibák, passzív tagság és széteső közösség – csak a csoda menthetné meg a nagy múltú irodalmi szervezetet a megszűnéstől.

I n t e r j ú
„Ez mindenkit megőrjít”
Zadie Smith író

Huszonöt évesen a Fehér fogakkal robbant be, a Swing Time az ötödik regénye. A világhírű angol írót New York-i otthonában értük el telefonon, hogy a vasárnapi brit EP-választásoktól Michael Jackson megítéléséig sok mindent megbeszéljünk.

S z í n h á z
Meggyeskert

S z í n h á z
Hülyék! 
Dale Wasserman: Kakukkfészek

A derék darabgyáros és színpadi adaptátor nevét természetesen kötelező kiírni, de persze McMurphy és társai sztoriját így is menthetetlenül másokhoz kapcsolja a kollektív emlékezet.

t é v é S m a c i
Téli krokodil

5 8. V e l en c e i   K é p z ő m ű v é s z e t i   B i e n n á l é
Mit is fényképeznénk ezekkel?

Velence a XV. század, vagyis a fénykora óta hanyatlik, a tengerre épült várost kíméletlenül pusztítja a természet, az emberi aktivitás, és amit ma úgy hívunk, a globális felmelegedés. Legalábbis így értesülünk a napi hírekből, valamint Thomas Mann Halál Velencében című novellájából.

É L E T + M Ó D

chili&vanília
Eperleves

étel, hordó
Turul, Tatabánya

BALATON melléklet - Balatoni tárlatkörkép
A fürdőélettől Kennedy kocsijáig

Mi a közös A keresztapa négykerekű mellékszereplőjében és a hetvenes évek SZOT-beutaltjaiban? Mit tudhatunk meg Zuckerbergről, és mit a patinás pipatóriumokról? Öt egyáltalán nem átlagos múzeumban jártunk a Balaton környékén.
BALATON melléklet - Huligánok a Balatonnál
A szabadulás ára

A szocializmus éveit végigkísérte a balatoni autóstop, de arra csak az idősebbek emlékezhetnek, hogy a kádári konszolidáció hajnalán országos ügyet csináltak belőle.

BALATON melléklet - Alkotótábor Kővágóörsön
„Bepörögtek”

A Balaton-felvidék egyik legszebb helyén, a község kellős közepén áll egy régi ház. A közel 200 négyzetméteres épület és a hozzá tartozó 3 ezer négyzetméteres kert három évtizeden át állt elhagyatottan, de tavaly nyáron a házat és a kertet építészek, zenészek és más alkotók vették használatba.

BALATON melléklet - A balatoni vízimentők hétköznapjai
„Ha jön a kasza, az mindent visz”

A biztonságos fürdőzés érdekében a nagyobb forgalmú strandokon kötelező vízimentőket alkalmazni. Feladatkörük meglehetősen változatos, a haltetemek eltakarításától az allergiás reakciók kezelésén át az életmentésig sok minden várhat rájuk.

BALATON melléklet - Pusztuló balatoni nádasok
Megfogyva bár, de susog

A nádas nem csupán értékes élőhely, de elengedhetetlen a Balaton megfelelő állapotának megőrzése szempontjából is. Ennek dacára irtják, rendületlenül.

BALATON melléklet - „Egy maroknyi ember érdeke”
Jordán Ferenc biológus, az MTA Balatoni Limnológiai Intézetének igazgatója

Hogy áll a Balaton az invazív halfajokkal és az emberi terhelhetőséggel? Milyen hatásai vannak a klímaváltozásnak, és örüljünk-e az elektromos jachtok megjelenésének? Ezekre a kérdésekre is kerestük a választ a Balatoni Limnológiai Intézet nemrég kinevezett igazgatójával.

I n t e r j ú
„Alapból nem előítéletesek”
Király Ildikó kutatópszichológus, az ELTE Babalabor vezetője

A CEU Határtalan tudás ismeretterjesztő előadás-sorozatának legutóbbi eseményén a CEU és az ELTE Babalaborjaiban folyó munkába pillanthattak be az érdeklődők. A „budapesti iskola” világviszonylatban is élen jár a csecsemők és kisgyermekek tanulásának, gondolkodásának empirikus kutatásában.

Támogatott tartalom
Hangolható bicikli
Csepel Woodlands Cross 700C 2.1

Aki látta a Butch Cassidy és a Sundance kölyök című filmet, annak örökre retinájába égett Paul Newman bravúros biciklis jelenete. Nemcsak azért, mert csodálatos arányérzékkel sűríti pár másodpercbe a filmtörténeti utalásokat, hanem mert az ember legvágyottabb, soha el nem érhető létállapotát, a szabadságot fogalmazza újra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.