2019. május 24., péntek

A NER-KÖZELI CÉGEKET ÉS TERMÉKEIKET LISTÁZÓ APPOT MUTATOTT BE A MOMENTUM

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.05.24.


Vonalkód-leolvasós, térképes applikációval mutatná meg a Momentum, NER-közelieket gazdagít-e egy-egy vásárlás.

Egy olyan appot készített a Momentum, amelyen mindenki megnézheti, NER-közeli cégtől vásárol-e. A Noligarcha nevű alkalmazás a Google Playbe és az AppStore-ba került fel – mondta a hvg.hu-nak Hajnal Miklós, a párt elnökségi tagja.

Az applikációt háromféleképp lehet használni:

- rá lehet keresni egy konkrét termék vagy szolgáltatás nevére,
- vonalkód-leolvasót használva lehet megnézni, NER-közeli vállalattól származik-e egy termék,
- a nem vonalkódos termékek közül (mint például az éttermek, szállodák) pedig térképen jelölték be, mi a NER-közeli.

Emellett be is lehet küldeni ajánlásokat. Ha egy felhasználó szerint valamilyen termék NER-közelinek számít, akkor ezt megjelölheti, a párt adatellenőrei pedig utánajárnak, valóban így van-e – ígérték. Most nagyjából 110 vállalkozás szerepel az adatbázisban.

De mi alapján mondják azt egy cégre, hogy NER-közeli? Az alkalmazás készítői azt válaszolták erre a kérdésünkre: a nyilvánosan is elérhető céges adatok alapján dolgoztak, és három kategória alapján kerülhettek be érdekeltségek az adatbázisba. Az elsőbe fideszes közszereplők és közvetlen hozzátartozóik tulajdonában álló cégeket soroltak be. Ugyancsak bekerülhetnek az adatbázisba azok a cégek, amelyek közhiteles nyilvántartás alapján igazolhatóan köthetők Mészáros Lőrinc vagy Tiborcz István cégbirodalmához és közbeszerzésekből kiemelten részesülnek. A harmadik kategória lehet jogilag a legcsúszósabb talaj: feltesznek a listára olyan cégeket is, amelyek esetében a Momentum megfogalmazása szerint „egyértelműen kimutatható közpénzek vagy uniós források túlárazott vagy szabálytalan felhasználása”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.