2019. május 11., szombat

AZ ORBÁN-KORMÁNY ELRONTJA A SZEGÉNYEK KEDVÉT, A TEHETŐSEBB CSALÁDOK GYERMEKEI TÖBBET ÉRNEK

168 ÓRA ONLINE
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2019.05.11. 


Százezernél is több család igényelte már a csokot a családügyi államtitkár április végén tett bejelentése szerint. A néhány hónapos követési távolsággal tett győzelmi jelentések legújabbikában Novák Katalin arról adott hírt, hogy a családok otthonteremtési kedvezménye révén – négytagú családokkal számolva – 420 ezren vannak már e támogatási forma kedvezményezettjei. Két felnőttel és két gyerekkel számolva tehát valamivel több mint kétszázezer gyermeket hozott eddig a csok kedvezőbb helyzetbe.

A maximális összeg esetén most már 10+15 millió forintos támogatást nyújtó csok finanszírozására 2016-os indulása óta a költségvetés 300 milliárd forintot fordított. A születésszám növekedésének serkentésére utalva az államtitkár mindehhez hozzátette, hogy a csok felvételekor a házaspárok eddig 50 ezer gyermek megszületését vállalták. Az kibogozhatatlan, hogy kifejezetten a csok miatt születik-e több gyerek, vagy az amúgy is „tervezett” gyerekek élete fordul szerencsésebbre a támogatásnak köszönhetően. Mivel a hétpontos családvédelmi akcióterv, benne a csok teljes összegének kiterjesztésével a használt lakásokra, a gyerekszületés esetén járó hitelelengedéssel és a babaváró támogatással idén nyáron indul majd, ezt követően további szárnyalás várható a kiadásokban.

Mindeközben a Bajnai-kormány által a gazdasági válság miatt eredetileg két évre befagyasztott családi pótlék összege továbbra sem emelkedik. Ez a támogatás nem kétszázezer, hanem 1,7 millió gyerek után jár. Itt az állam nem dobálózik milliókkal. Egy gyermek után havonta 12 200, két gyerek esetén gyerekenként 13 300 forint jár. Ha egyetlen szülő neveli a gyereket vagy gyerekeket, akkor az összeg kicsivel magasabb. A családi pótlék csúcsösszege havi 25 900 forint, abban az esetben, ha a gyermek súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg, a szülő pedig egyedülálló. A szintén alanyi jogon járó gyes összege sem változott tíz éve, havi 28 500 forint maradt, amiből nyugdíjjárulékot vonnak le. Eközben a kormány kreatív ötletekkel tette rugalmasabbá és vonzóbbá a munkaviszonyhoz kötött gyedet, amelynek maximális havi összege 200 ezer forint fölé emelkedett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.