2019. május 30., csütörtök

AZOKTÓL FÜGG MOST A FIDESZ, AKIKET NÉHÁNY NAPJA MÉG KÍMÉLETLENÜL TÁMADOTT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.05.30.


Eléggé egyértelművé vált, hogy Orbán Viktor eltaktikázta magát akkor, amikor nyíltan néppárti szövetségesei ellen fordult az uniós választás kampányában. Miután az EPP felfüggesztette tagságát, a magyar kormány arra játszott, hogy a szélsőségesek előre törnek a választáson, és megkerülhetetlen erővé válnak a bizottsági posztokért folytatott küzdelemben. Ehelyett a populisták a partvonalon túl ragadtak, a kissé meggyengült kereszténydemokraták és szociáldemokraták pedig a liberálisokkal készülnek szövetségre lépni. Ennél rosszabbul nem is alakulhatott volna egy illiberális politikus számára a helyzet, de Orbán Viktort nem abból a fából faragták, hogy most feltegye a kezét.

Utólag mindkét fél számára megfelelő megoldásnak tűnik a Fidesz néppárti tagságának felfüggesztése. A kereszténydemokrata politikusok most rövid pórázon tarthatják a finoman szólva is elkanászodott Orbán Viktort és pártját, ugyanakkor a Fidesz számára még mindig adott a lehetőség, hogy kissé meghunyászkodva bár, de visszatérjen a nyájba.

A bibi viszont az, hogy attól az Emmanuel Macrontól függ most elsősorban Orbán Viktor politikai jövője, akit finoman szólva is leszólt az utóbbi hónapokban. A francia kormányfő ugyanis annak a liberális frakciónak a vezető politikusa, amelynek támogatásától függ, hogy megválasztják-e a néppártiak jelöltjét a bizottsági elnöki posztra. Macron pártjának képviselői korábban jelezték, hogy nem óhajtanak segítő kezet nyújtani olyan pártszövetségnek, melyben ott található a Fidesz.

Azért a szavak súlyát nem elsősorban abban kell mérni a politikában, mi valósul meg belőlük. Elképzelhető ugyanis, hogy a franciák, illetve a liberálisok kihasználják az alkalmat arra, hogy komoly engedményekre kényszerítsék Orbán Viktort. Az első puhatolózó megbeszéléseken valószínűleg már kapott is egy kívánságlistát a magyar kormányfő, amelynek teljesítése a belépő most a nagyfiúk pókerjátszmájába...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.