2019. május 27., hétfő

BUDAPESTEN MEGBUKOTT A FIDESZ

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.05.27.


Orbán Viktor azt mondta a választás éjszakáján, hogy a magyarok azzal bízták meg a Fideszt: állítsák meg a bevándorlást. És bármennyire is túlzó, manipulatív ez a kijelentés, van azért alapja, hiszen a kormánypártnak nem is volt más mondanivalója, vagyis a választók ez alapján szavaztak rá. A legtöbben például Szabolcs- Szatmár megyében, ahol tényleg legfeljebb hírből láttak-hallottak bevándorlókról, vagyis, ha visszafordítom, illetve felfejtem az orbáni mondást, arra kell jutnunk, hogy az emberek a félelmeik okán adták a Fideszre a voksukat. Hogy ide ne jöjjenek idegenek. Az, hogy ma Magyarországon egy ilyen hazug állítás elegendő az abszolút győzelemhez, inkább csak a társadalom mentális állapotára jellemző.

Félreértés ne essék: nem akarom bántani a Fideszes választókat, mindenkinek szíve joga oda húzni az ikszet, ahova akarja, de muszáj rögzíteni, hogy az állampárt olyan szlogennel kampányolt, ami hazug, és kizárólag az emberek félelmeire, idegen-ellenességükre apellált. Ez sem tilos, nem ütközik jogszabályba, legfeljebb erkölcsileg megítélhető – erre vonatkozott a társadalom mentális állapotára való megállapítás.

Természetesen most is lehet relativizálni a Fidesz erejét, beszélni arról, hogy itt tényleg nincsenek egyenlő pályák, ezáltal egyenlő esélyek, de tudomásul kell venni, hogy ez így van, nincs erő, ami ezen változtatni tudna. A Fidesz korlátlan mennyiségű pénzt tud felhasználni a kampányához, akcióiban számolatlanul jelenik meg az állami pénz, ráadásul arra is képes, hogy a vetélytársak, az ellenzéki pártok forrásaihoz is hozzányúljon. Ami a médiafelületeket illeti, totális fölényt alakított ki, kiváltképp a kisebb településeken, ahol a lakosok még azzal a hírrel sem tudnak találkozni, hogy a bevándorlók egyáltalán nincsenek úton Magyarország felé. Sorolhatjuk persze mindazon elemeket, amelyek irreálissá teszik a hazai választásokat, de egyelőre ennél többet nem tehetünk; feltehetően ugyanezt fogjuk tapasztalni ősszel, az önkormányzati választások esetében is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.