2019. május 16., csütörtök

ÉPÜL A FRADIVÁROS, FELÁRAS TERVEZÉSSEL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BONTA MIKLÓS
2019.05.16.


A 2022-es Európa-bajnokság hipercsarnokának tervezője – közbeszerzési pályázaton kívül – gigadíjra számíthat a költségvetésből.

Nettó 955 millió forintért tervezik meg a Szlovákiával közös rendezésű 2022. január 12-én kezdődő férfi kézilabda-Európa-bajnokság 22 ezer főt befogadó budapesti gigacsarnokát – derült ki abból a KKBK Kiemelt Kormányzati Beruházások Nonprofit Zrt.-vel kötött szerződésből, amelyről a 24.hu internetes portál számolt be. A nyertes a Középülettervező Zrt. lett. Mivel a multifunkciós csarnok építését – a Népliget szomszédságában, a buszpályaudvar mellett, az egykori laktanya (katonai főiskola) helyén – a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt projektté nyilvánította, a megbízást a cég meghívásos-tárgyalásos eljárásban kapta meg. Bár Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztos április elején még pályázatról és legolcsóbb ajánlatról beszélt, a kabinet a szabályos közbeszerzési eljárás lefolytatását azzal hárította el, hogy így gyorsabb lehet az előkészítés, mert hamarább beszerezhetők a szükséges hatósági engedélyek, ami meggyorsíthatja az előkészítést. 

A Papp László Sportaréna befogadóképességénél csaknem kétszerte nagyobb csarnok építési költségét 15 milliárd forintra becsülik. (A létesítmény csak később kap nevet, feltehetően a szponzorét.) A tervezett beruházási költségekhez képest a tervezés díjazását számos szakember eltúlzottnak tartja. 

Egy 2013-es kormányrendelet-tervezet szerint egy építmény tervezésének a becsült kivitelezési költség százalékában kell meghatározni. A 40 és 100 millió forint közötti kivitelezési költségnél a legalacsonyabb díj 5,9, míg a legmagasabb 9,6 százalék. Ahogyan emelkedik a kivitelezési költség, úgy csökkennek a szorzók. Esetünkben – 15 milliárd forintos becsült beruházási költséggel számolva – a végül el nem fogadott kormányrendelet 3-4,7 százalékos sávba helyezi az elfogadható tervezési díjat. Ha az épület kivitelezési értéke elérné a 20 milliárd forintot, a legalacsonyabb tervezési díja már csak 2,5, míg a legmagasabb 4 százalék lenne. A legalacsonyabb és a legmagasabb díjakat az építménytípus szerint felfelé, illetve lefelé is el lehet téríteni, mert más egy lóistálló felhúzása, illetve például a Zeneakadémia felújítása – érzékeltette egy építész. A bonyolult építkezéseknél a 1,2-szeres, az egyszerűbbeknél 0,8 szorzót alkalmazhatnak. A tervező és a megbízója végül az így kiszámított legalacsonyabb és legmagasabb tervezési díj között alkudhat meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése