2019. május 25., szombat

HELLER ÁGNES: A VÁLTOZÁST NE BRÜSSZELTŐL VÁRJUK

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: GYÜKERI MERCÉDESZ
2019.05.25.


Az európai alkotmány lehetne az az erő, amely visszatartja az uniós alapértékeket megsértő államokat - véli Heller Ágnes, aki Európa jövőjéről beszélgetett a francia államfővel. A filozófus a hvg.hu-nak beszélt arról is, mi lehet az akadálya Orbán Viktor és Matteo Salvini szövetségének, és hogy miben tér el egy másik szövetségesnek tartott, a napokban megbukott politikus, Heinz-Christian Strache példája a Fidesz körüli botrányoktól.

hvg.hu: Emmanuel Macronnál járt ebéden, a francia államfő tizenkét gondolkodót hívott meg, hogy Európa jövőjéről beszélgessenek az EP-választások előtt néhány nappal. Miről esett szó?


Heller Ágnes: Macront az érdekelte, hogy mi az értelmiség véleménye a mai helyzetről, nem is csak Európáról. Mi egymással vitatkoztunk, ő nagyon figyelmesen hallgatott, és időnként elmondta a véleményét, de alapvetően közöttünk folyt a beszélgetés.

hvg.hu: Gondolom, azért nem azok a politikai viták zajlottak, amelyek az európai politikai színtéren jelenleg.

H. Á.: A tipikus témák azért előjöttek, így volt, aki Orbánról és az illiberális demokráciáról beszélt. De leginkább az volt a téma, hogy Európát veszély fenyegeti, és ebből mi a kiút, hogyan lehet egy európai identitást létrehozni.

hvg.hu: Amikor az európai identitás erősítése került szóba, önnek mi volt a javaslata?

H. Á.: Az európai alkotmány. Születtek már szerződések, alapjogi charta, és eljárások a jogsértőkkel szemben, de látjuk, ezek nem értek semmit. De ha van egy alkotmány, hozzá egy alkotmánybíróság, akkor azt nem lehet csak úgy megsérteni egy tagállami kormánynak, annak következményei vannak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.