2019. május 13., hétfő

JÁVOR BENEDEK: TELJES FÉLREÉRTÉS, HOGY ORBÁN BÁRMINEK IS AZ ÉLÉRE ÁLL

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: WINDISCH JUDIT
2019.05.13. 


A Fidesz jelenlegi szinten tartását már sikernek élné meg a Párbeszéd EP-listavezetője, Jávor Benedek, aki a negyedik helyet kapta az MSZP-Párbeszéd közös listáján. Az előtte álló Szanyi Tibor szocialista EP-képviselőnek megcsinálja a helyet, kérdés, ő maga bejut-e. Listavezetői interjúsorozatunk első része.

hvg.hu: Csomagol?

Jávor Benedek: A családom most is Brüsszelben él, úgyhogy nem ez múlik a május 26-i választáson. De bízom benne, olyan lesz a kampány, hogy folytatni tudjam az elmúlt 5 éves munkát az Európai Parlamentben.

hvg.hu: A kampányanyaga szerint Ön az egyik legismertebb és legaktívabb képviselő, mégis csak a 4. helyet kapta meg az MSZP-Párbeszéd közös listáján. Számol azzal, hogy Tóth Bertalan meggondolja magát, mégis kimegy Brüsszelbe, vagy átvéve a mandátumot egy szocialistának adja tovább? Így ténylegesen a 4. hely az öné, miközben az előrejelzések szerint hármat szerezhetnek.


J.B.: Írásos megállapodásunk van a szocialistákkal arról, hogy valójában a harmadik helyen vagyok a listán. Nincs okom feltételezni, hogy ne tartanák magukat ehhez.

hvg.hu: Mit keresnek a közös listán? Nagyon máshonnan indultak évekkel ezelőtt.

J.B.: Évekkel ezelőtt is elmondtuk, hogy a NER-ben, a Fidesz nyomulásával szemben, egy szétaprózott ellenzéknek nincs esélye felvenni a kesztyűt, ezért kell együttműködni.

hvg.hu: Egy összefogott ellenzéknek sem volt esélye.

J.B.: Önmagában az együttműködés nem garancia a sikerre. Az ellenzéki pártoknak két jelentős problémával kell megbirkóznia, az egyik a támogatottsági, a másik a hitelességi deficit, és ez a kettő szorosan összefügg egymással. Olyan programot kell képviselni, ami növeli a szavazótábort, de még így sem lehet felülkerekedni a Fideszen, ha a szavazatok szétforgácsolódnak. Januárban ezért kezdeményeztem, hogy az ellenzék szorosabb kooperációban fusson neki az EP-választásnak, mert ez kulcsfontosságú voksolás lesz.

hvg.hu: Milyen szempontból?

J.B.: A mostani választás nemcsak a hazai politika alakulásában döntő jelentőségű - hiszen egy rossz szereplés az őszi önkormányzati választást is nagyon nehézzé tudja tenni az ellenzék számára, míg egy jó EP-eredményből lendülettel lehet nekifutni az októbernek -, de az európai politika alakulására is komoly hatást gyakorolhat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.