2019. május 13., hétfő

ÖSSZEBORULÁS HELYETT KŐKEMÉNY ÉRDEKHARC VÁRHATÓ AZ ORBÁN-TRUMP TALÁLKOZÓN

INDEX
Szerző: RA
2019.05.13.



2010-es megválasztása óta most először az amerikai elnökkel tárgyal Washingtonban Orbán Viktor. A Fehér Ház keddi közleménye szerint a "régóta fennálló kapcsolatok elmélyítésének érdekében" tárgyalnak majd egyebek mellett kereskedelmi, energetikai és kiberbiztonsági kérdésekről. Emellett – mivel mindkét ország NATO-tag –, a nemzetekre rótt biztonsági felelősségről is szó lesz, és az ország csatlakozásának 20. évfordulójáról is megemlékeznek.

Hogy ez a diplomáciai szöveg mit jelenthet? Érdemes végigpörgetni hozzá a két ország eddigi kapcsolatát. Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején, még a Clinton-érában, 98-ban, majd Bush idején, 2001-ben is volt a Fehér Házban. 2002-ben Bostonba repült egy egyetem díszdoktori címét átvenni, de akkor nem járt Washingtonban.

A 2010 utáni években az Obama-adminisztrációval nem volt jó az Orbán-kormány viszonya, nem is hívták őt a Fehér Házba, sőt, egyáltalán sehol nem találkozott Obamával hivatalos látogatáson. A terhelt viszonyt illetően emlékezetesek André Goodfriend megmozdulásai, a kitiltási ügy, vagy például az, hogy az amerikai kormány magyar ügyekért felelős emberével, Victoria Nulanddel Szijjártó Péter berekesztette a találkozókat.

2016-ban a hivatalban lévő kormányfők közül Orbán volt az első, aki pozitívan nyilatkozott az akkor még csak kampányoló Trumpról, jelesül a migrációs politikáját dicsérte. Trump győzelme és beiktatása után felmerült a kérdés, hogy ha hasonló hullámhosszon van a két politikus, akkor vajon mikor javul a magyar-amerikai kapcsolat, és mikor találkoznak majd.

A dolgok azonban nem akartak ennyire gyorsan kisimulni. Távozott ugyan Victoria Nuland és Amerika budapesti nagykövete, Colleen Bell is, de az utódlás még eltartott egy ideig. Nuland helyére 2017 nyarán jött Wess Mitchell, akinek az volt a hozzáállása, hogy Amerikának szüksége van erre a régióra a kínai és orosz befolyás ellen, és ehhez nem a fenyegetés és kemény kéz a jó eszköz, mert az inkább kontraproduktív. Közben a nagykövetséget a kormánnyal kritikus hangokat is megütő Kostelanczik ügyvivőként vitte, aztán David Cornstein érkezett nagykövetnek 2018 júniusában...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.