2019. május 26., vasárnap

NEM FELNŐTTEK KELLENEK ENNEK A KORMÁNYNAK, HANEM NAGYRA NŐTT GYEREKEK - GYEREKNAP VAN MÉG AKKOR IS, HA ÉPP EP-VÁLASZTUNK.

24.HU
Szerző: KARAFIÁTH ORSOLYA
2019.05.26.



...Nem szívesen vagyok ünneprontó, de az utóbbi hetekben több olyan hír jött szembe, ami arra figyelmeztet, hogy a gyerekeket (is) érintő súlyos problémákról a társadalom nagy része nem tud, vagy nem akar tudomást venni. És míg vurstlivá változik az ország, s a felhők is vattacukornak tűnnek (azaz, míg a középosztálybéli gyermekek hancúroznak a felfújt várban, valódi kis királyfiként és királykisasszonyként), addig

a magyar gyerekek egyharmadát fenyegeti a szegénység és/vagy a társadalmi kirekesztettség.Ők azok, akik nemhogy extra ajándékokhoz nem jutnak, hanem elfogadható oktatáshoz sem. Sőt, az emberi egészségügyi szolgáltatások is lényegében elérhetetlenek számukra, beleragadnak a helyzetükbe, egy teljes életre determinálja őket származásuk, kitörési lehetőségük nincs.

Társadalmi mobilitás terén borzalmasan állunk. Ráadásul immár tény, hogy a nélkülözés a géneket is módosítja, és ahogy a traumákat, úgy például az éhezés kínjait is továbbörökítik a szülők, gyakorlatilag megszakíthatatlanná téve a generációkon átívelő szenvedés és tehetetlenség folyamatát.

Tavaly volt a Családok éve, idén a sorosozás-migránsozás mellé a pozitív üzenetet a családi akcióterv szolgáltatta. Ami csupán az amúgy is tehetős családokat ösztönözheti, bár az eredmény kérdéses, főképp a KSH két hónapja nyilvánosságra került demográfiai adatainak a tükrében.

2018-ban csaknem húszmilliárd forintot költött a kormány a családtámogatással kapcsolatos intézkedésekre, és hárommilliárdot magára a programra. (Hogy propagandára mennyi szaladt el, arról nem találtam információt.) A januári adatok szerint a házasságkötések száma öt, a gyerekek száma pedig öt és fél százalékkal csökkent, míg a halálozásoké közel húsz százalékkal növekedett. (Aminek egyik oka, legyünk méltányosak, hogy a Ratkó-korszak gyerekei lassan kiöregszenek a szülőképes korból, a Ratkó-korszak gyerekei pedig egyre többen halnak meg.)

Hiába a csinnadratta és a mosolygós stockfejek a plakátokon, úgy tetszik, a szülési-fészekrakási kedv nem turbózható fel oly mértékben és olyan könnyedén, mint a gyűlölet


Mindenesetre a baráti családoknak jól megy most is.

Vérfagyasztó bepillantani a valós számok világába. Még vérfagyasztóbb realizálni, hogy a kampánycélokért tényleg semmi sem drága. Még az sem érdekes, hogy a gyerekeket olykor tárgynak és díszletnek használják, tombol a politikai pedofília. Se a jóízlés, se a botrányok nem szabnak határt. Orbán nem először él ezzel, és most turbó üzemmódra kapcsolt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.