2019. május 11., szombat

LAKÁSPIAC: VÁRATLAN FORDULATOT HOZOTT AZ ÁPRILIS

NAPI.HU
Szerző: SZEPESI ANITA
2019.05.10.



Váratlan fordulatot hozott április a használt lakások piacán. Márciusig hosszú hónapokon keresztül több használt lakást vásároltak meg, mint amennyi újat piacra dobtak, áprilisban azonban minden vizsgált településtípusban több új ingatlant hirdettek meg, mint amennyi elkelt. Ez még nem állította meg az áremelkedést, a lakásvásárlással és -kiadással szerezhető hozamok tovább csökkentek - állapítja meg elemzésében az Árminimum árösszehasonlító oldal.

Áprilisban számottevően több használt lakás jelent meg az ingatlanhirdetési oldalakon, mint amennyi eltűnt onnan. Az Árminimum.hu ezt rögzítő Ingatlan Kínálati Indexe országosan 1,11 ponton állt, azaz 11 százalékkal több új ingatlan került a piacra, mint amennyi elkelt. A következő hónapokban kiderül, hogy egyszeri nekilendülésről, vagy trendfordulóról beszélhetünk a lakáspiacon, mindenesetre érdemes lesz figyelni - mondja Faragó Péter, az Árminimum igazgatója.

Budapesten ennél is jobban frissült a kínálat, itt az index 1,15 pont állt, a megyeszékhelyeken 1,11, a többi vidéki nagyvárosban pedig 1,06 pontot jelzett a mutató. Az áprilist megelőző három negyedévben a kínálat szinte mindenütt lassú csökkenést mutatott, leginkább Budapesten, ahol az index ebben az időszakban egyszer sem érte el az egyet, de a vidéki piacokon is, ahol azért volt egy-két kivételes hónap, amikor enyhén emelkedett a kínálat...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.