2019. május 2., csütörtök

MAGYAR NARANCS 2019/18. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2019. 05. 02.)

MAGYAR NARANCS
Szerző: Magyar Narancs
2019.05.02.


I N T E R J Ú

„Nem a birodalomtól fél, a birodalmát félti”Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-listavezetője

A magyar politika fő törésvonala ma a Fidesz és az Európa-párti ellenzék között húzódik – mondja Dobrev Klára. A DK az Európai Egyesült Államokért dolgozik, amelynek megvalósulását paradox módon Orbán Viktor is segítheti. Már, ha nem lépteti ki előbb az országot az unióból.

B L O G

Film 

Kétes élvezetAnthony Maras: Hotel Mumbai

9/11 megváltoztatta a filmek traumaábrázolását. Az esemény maga is erősen mediatizált volt, a közvetítéseken keresztül a terrortámadást közvetlenül átélőkön túl egy nagyobb csoport élményévé vált – mondhatni globális közösséget kovácsolt.
Film
Bosszúállók: Végjáték

Film
A béke angyala
Trevor Nunn: A vörös ügynök

A 2005-ben, 93 évesen, háborítatlan öregségben elhunyt Melita Norwood volt minden idők leghosszabb ideig aktív, egyben legfontosabb szovjet ügynöke az Egyesült Királyságban.

V É L E M É N Y

Reich Orsolya: A Miasszonyunk és a mi éhező gyermekeink
A Notre-Dame újjáépítésére tett adományok dilemmái

2019. április 15-én 18 óra 43 perckor megszólaltak a párizsi Notre-Dame-székesegyház tűzjelző szirénái. Hamarosan vastag fekete füst jelezte, hogy nem vaklármáról van szó, a katedrális valóban ég.

Sajó László: Öt és felesK. Dezső csodálatos utazásai a vadkacsákhoz

A Közvágóhídnál gyanús volt, nem látja a büfét. Közelebb ér, csak a betonalap, emlékműtalapzat, szarkofág.

A szerk.: Koszt-kvártélyos felzárkóztatás

„Európában elsőként Magyarország vállalta fel a romaügyet, amelynek eredménye lett az európai roma keretstratégia megalkotása. Ez egyben azt is jelentette, hogy a kormány 2010 után a roma témát a hazai és a nemzetközi prioritások közé emelte.
A szerk.: Európába, patkányháton!

Morális pánik felé vágtat az ország: most lepatkányozta-e hárommillió emberünket Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s országgyűlési képviselő, vagy akinek nem inge, nem veszi magára, vagy valami ennél is másabb van. Magyarország két legnagyobb pártja, melyek közül az egyik jóval nagyobb mint a másik, de attól még a másik a második legnagyobb, szóval ezek a gigászok rendesen ráálltak a patkányvonalra.
A szerk.: Gödörben

Trianon 100. évfordulójára (2020. június 4.) a kormány felállíttatja a Nemzeti Összetartozás Emlékhelyét. Vagyis inkább kiásatja: a tervek szerint ez egy hatalmas árok lesz az Országháznál (az induló ár 5 milliárd forint, de meglepődnénk, ha ennyiből ki is hoznák).

P O L I T I K A

Julian Assange és a WikiLeaks története
Igaz vagy hamis?

A WikiLeaks deklarált célja a „radikális átláthatóság” megteremtése volt – hogy ez pontosan mit jelent, máig nem tudni. Annyi csak a biztos, hogy vezetője, Julian Assange ugyan küldetésről beszél, de sosem riadt vissza a gyanús szövetségektől és a tények elferdítésétől.

Taopénzek Kiskunmajsán
Megalapozás

Nagyot fejlődött a kiskunmajsai sporttelep taopénzekből, a polgármester cége is profitált a támogatásokból. A képviselő-testület csak akkor lázadt fel, amikor kiderült: a polgármester „egységként” kezeli az önkormányzati tulajdont és a sajátját.
I N TE R J Ú

„A falu a kormánynak hálás”
Raskó György agrárközgazdász, nagyvállalkozó az aszályról és a magyar mezőgazdaság zsákutcáiról

Súlyos aszály dúl Magyarországon, de a hazai mezőgazdaság ettől függetlenül is alulteljesít, öntözési módszereink pedig vízpazarlók. A hajdani Antall-kormány földművelésügyi államtitkárával a fideszes agrárszakemberek valódi véleményéről és a Momentumról is beszélgettünk.

Mézesmadzag a vidék Magyarországának: a falusi csok
Fügefafedél

A falusi csok nem több politikai terméknél, de annak ügyes. Sok szavazatot hozhat a Fidesznek, megoldást azonban aligha kínál az új középkor felé sodródó magyar vidék szerteágazó problémáira.

K U L T Ú R A

rés a présen
"Az izolált ember érdekel”Tarr Hajnalka képzőművész

Kiállítás

Időzárványok
Mánia. Csendes stratégiák

A debreceni MODEM földszintjén lévő kiállítótérben öt művész tizenhat alkotása látható. A kiállító művészek nők, de ez nem jelenti azt, hogy nőművészeti kiállítást látnánk.

Interjú
„Jöjjön le a klubba”Fekete Jenő gitáros, énekes

Beteg lett a hazai blues egyik legismertebb alakja, ezért zenésztársai jótékonysági koncertet adnak, ő pedig harminc év után próbál új életet kezdeni.
Interjú
„A romantika örökre megmarad”
Toto Cutugno

Kijevtől Tokióig ma is telt házak előtt lép fel a 75 éves olasz dalszerző-énekes, akit milánói stúdiójában értünk utol a budapesti koncertje előtt.
Interjú„A hang még nem zene”
Kaija Saariaho zeneszerző

Az Eötvös Péter Alapítvány meghívására, művét betanítani és előadni érkezett Budapestre a világszerte egyik legtöbbet játszott zeneszerző, a Párizsban élő finn Kaija Saariaho. Kompozíciós módszerekről, Japánról, nőkről, elektronikáról, pszichoakusztikáról beszélgettünk.

Rádió
Kivándoroltak
Emigráns magyarok a Klubrádióban

Azt nem mondanánk, hogy W. G. Sebald azonos című regényéhez (Kivándoroltak, Európa Kiadó, 2006) fogható mélységes bánat áradna a Klubrádió csütörtök délelőtti műsorából, de hogy van benne jó adag szomorúság és melankólia, az egészen biztos.
Interjú
„Alaposan körülbástyázták”
Grad-Gyenge Anikó médiakutató az internetet is érintő szerzői jogi szabályozásról

Áprilisban az Európai Unió Tanácsa elfogadta az új szerzői jogi irányelvet, melyről számos tévhit kering. Sokan például attól tartanak, hogy a YouTube vagy a Facebook cenzúrázni fogja a posztjaikat. Pedig az új szabályozás csöppet sem kedvez az internet gigászainak.

Könyv
Mérnökök és művészek
Földényi F. László: Az eleven halál terei

Nemrég még röhögtünk az „apokaliptikus gondolkodáson”, a teleologikus időszemléleten meg a „végidők” képzetén, mára viszont a pusztulás felé tartó emberi idő elképzelése mintha aktuálissá válna, hiszen az ökológiai kollapszus és a klímakatasztrófa küszöbön áll.
Interjú
„Omar kiábrándult az életből”
Éric-Emmanuel Schmitt drámaíró

A francia-belga író, filozófus műveit eddig több mint negyven nyelvre fordították le. A Rejtélyes viszonyok, Az ismeretlen, illetve az Oszkár és Rózsa mami című darabját több hazai színpadon is bemutatták már. Budapesten tartott mesterkurzusa alkalmából beszélgettünk vele.

Interjú
„Sírtam, miközben írtam”
Karl Ove Knausgård író

Mire a Harcom szerzője megérkezett a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra, a hatrészes regényfolyamból az Élet című negyedik kötet is megjelent magyarul. S amíg mi az utolsó két kötetre várunk, a világ már túl van egy másik Knausgård-sorozaton is.

Színház
Bevették a maszlagot
Urbán András: Sacra Hungarica

A gyűlölet felől értelmeződik hazaszeretet és magyarság a Sacra Hungaricában. Van benne valami, hiszen az előadásban elhangzott – a Facebook legalját és a magas kultúrpolitikát is képviselő – kommentekből álló gyűlölethalmok tényleg szépen kirajzolják a Kárpát-medence domborzatát.

É L E T  +  M Ó D

Női életekbe kerülhet a nemek közti adatszakadék
Észre sem vesszük

A férfiközpontú nézőpont sokkal mélyebben és rejtettebben él a társadalmunkban, mint ahogyan azt a bikinis nőket mutogató reklámok vagy a nemek közötti bérszakadék sejtetik. A férfiakra szabott töréstesztek vagy orvosi diagnosztikai eszközök nemcsak kirekesztők, de életveszélyesek is lehetnek a nőkre nézve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.