2019. május 20., hétfő

MEDENCÉS BULIKTÓL A BOMBÁZÁSIG: A LAKOSSÁG MINDENNAPJAI A SZÍRIAI HÁBORÚBAN

ÁTLÁTSZÓ / SZAKIRODALOM
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2019.05.18.


A menekülés előtti utolsó napokig operába és partikra járt a damaszkuszi elit, ami igyekezett nem tudomást venni a város határához közeledő harcokról. Egy szent hegyi város lakossága is sokáig azt hitte, hogy őket nem éri el a háború, de hiába imádkoztak, közülük is sokan meghaltak.

Janine di Giovanni tapasztalt háborús riporter, az elmúlt 30 évben rengeteg konfliktuszónából és humanitárius krízisről tudósított különböző nagynevű lapoknak. Dolgozott többek között a délszláv háborúban, Irakban, Afganisztánban, Elefántcsontparton, Ruandában, Sierra Leoné-ben, Szomáliában, Libériában és Csecsenföldön is. Munkásságát számos díjjal jutalmazták, és több könyvet is írt.

Legújabb kötetében a szíriai háború során szerzett tapasztalatait összegezte, és 2016-ban a Nemzetközi Női Média Alapítványtól elnyerte érte az Újságírói Bátorság Díjat.

Janine di Giovanni: A reggel, amikor eljöttek értünk – Egy újságírónő feljegyzései Szíriából
HVG Könyvek, 2017 215 oldal, 3.500 Ft


Nem egy száraz, dokumentumjellegű háborús könyv, hanem egy teljesen más műfaj: az újságírónő személyes élményeinek gyűjteménye az általa bejárt helyekről, és a közben megismert emberekről.

A nyolc fejezet időrendben mutatja be a szerző hét településen (Damaszkusz, Latakia, Malula, Homsz, Darajja, Zabadáni, Aleppó) tett 2012-es látogatásának körülményeit, valamint a lakók és a külföldi újságírók akkori életét. Közben azonban előjönnek egyéb szíriai emlékei, és későbbi események is, a településekre tagolás tehát csak nagyjából keretezi a beszámolókat.

A könyv klasszikus riportstílusban íródott: nemcsak az eseményeket, hanem a helyszíneket és az embereket is nagyon részletesen írja le, ezáltal hozza közel a történteket. Az olvasó látja maga előtt a lerombolt utcákat, a mindent belepő port, a félillegálisan működő pékséget, az utcákon lövések között lopakodó embereket, hallja a gyereksírást, érzi a rezsón főzött olcsó kávé, és az égő autók illatát is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.