2019. május 27., hétfő

NYITVA A KAPU A DK-NAK ÉS A MOMENTUMNAK A CENTRÁLIS ERŐTÉR MEGTÖRÉSÉHEZ

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2019.05.27.


Nagyot fordult a magyar belpolitika, sőt, az ország helyzete is a tegnapi nappal, de még nagyobb változások indukálója is lehet a tegnapi EP-választások eredménye. Pontról-pontra szedjük össze, mi történt tegnap, és mi történhet még.

- A Fidesz nyert, de azért nagy örömre nem lehet oka. 60 százalékos szavazatarány, kétharmados mandátumarány, az ellenzék megsemmisítése és 2 millió szavazó volt a cél a Fidesznél. Ebből semmi se jött össze. Ami már csak azért is értelmezhető kudarcként, mert az elmúlt 5 évben brutálisan megnőttek a Fidesz lehetőségei a magyar állam, a média, az önkormányzatok elfoglalásával. Sőt, még európai szinten is elég rosszul alakult a dolog. Nem lett szélsőjobboldali áttörés, lényegében minden szélsőjobboldali erő elmaradt az előzetes várakozásoktól, és a liberális és a zöld pártok is erősödtek. Emellett egy olyan ALDE-Macron-Néppárt-szocdem koalíció fog létrejönni, amely nem fogja kedvelni Orbánt. Méghozzá azt az Orbánt, aki minden valószínűség szerint pártcsalád nélkül marad.
- Az ellenzék háza táján akár a tökéletes tisztulásra is van esély. A tegnapi katasztrofális eredmény után nincs értelme sok pénzt rakni az LMP feltámadására, de a DK az MSZP, a Momentum pedig az LMP és a Jobbik fiatal szavazóinak egy részét is felszívhatja. A következő hónapok közvélemény-kutatásai bármelyik ma vesztes pártot a megszűnés szélére lökhetik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.