2019. május 14., kedd

ORBÁN AZ AMERIKAIAK BIZALMÁT SZERETTE VOLNA VISSZASZEREZNI WASHINGTONBAN

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.05.14.


Bár elméletileg az amerikai-magyar kapcsolatokról szólt volna Orbán Viktor és Donald Trump hétfői találkozója, lényegében mindketten saját hátországukat próbálták erősíteni a megbeszéléssel. Ettől még születhettek fontos kétoldalú megállapodások a zárt ajtók mögött, ám a washingtoni vizit elsősorban a propagandáról szólt mindkét fél számára. A Trump dicsérő szavait bezsebelő Orbán azért elgondolkodhatott azon, hogy a világ egyik legkíméletlenebb diktátoráról, az észak-koreai Kim Dzsongunról is hasonló elismeréssel beszélt korábban az amerikai elnök. Orbán természetesen viszonozta a verbális vállveregetést, hiszen a bevándorlás minden formájának elutasítása automatikus szövetséget hozott létre a két vezető között.

A mai napig is az elnökséget valamiféle valóságshow-ként felfogó Trump ugyanis bárki kezét boldogan szorongatja, aki szidja a demokratákat, jóban van az izraeli keményvonalasokkal, ugyanakkor a liberalizmusra egyfajta devianciaként tekint. Nem mellesleg Orbánnak és Trumpnak is van némi súrlódása Soros György amerikai milliárdossal. Egyértelmű, hogy Orbán Trump embere még akkor is, ha van némi ellenérdek a két vezető között a kínaiak világgazdasági szerepének megítélésében, illetve az oroszok nagyhatalmi törekvéseit illetően.

Egy amerikai kormányzati forrás azt közölte: biztosíthatja, hogy minden problémás ügyet megtárgyaltak a felek, azonban a találkozó célja egyszerűen az volt, hogy erősítse a köteléket két NATO-szövetséges között, nem pedig az, hogy minden bilateriális kérdést megvitassanak, ahogy azt az elmúlt két évben folyamatosan teszik. Ez a diplomácia nyelvén azt jelenti, hogy Trump legfőbb külpolitikai céljaihoz igyekezett Orbán támogatását megnyerni. Ez nagy valószínűséggel elsősorban Ukrajna magyarországi megítélését jelenti, vagyis Trump szeretné, ha Orbán nem blokkolná tovább az ország közeledését a NATO-hoz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.