2019. május 27., hétfő

ORBÁN EGYSZERRE SÍRHAT ÉS NEVETHET

INDEX
Szerző: MIKLÓSI GÁBOR
2019.05.27.


Az egész országot letaroló Fidesz 52,33 százalékkal magabiztosan nyerte a 2019-es EP választást, és szinte minden szavazókörben az első helyen végzett. A kiemelkedő részvétel és a kormánypárt(ok)ra leadott 1,795 millió szavazat azt jelzi, hogy a párt nagyon sikeresen mozgósította a híveit: háromból két ember, aki tavaly Orbánékra szavazott, ezt most a belpolitikai szempontból lényegében tét nélküli EP-választáson is megismételte. A Fidesz csak Budapesten és Csongrádban nem érte el az 50 százalékot. A választás legfontosabb tanulságait ebben a cikkben foglaltuk össze.

Orbán Viktor és a Fidesz értelemszerűen igyekeztek a választást Európa, Magyarország és a kereszténység megmaradása szempontjából döntő jelentőségűnek beállítani. Az, hogy ezt ilyen sokan el is hitték, jól mutatja, hogy a Fidesz rendelkezésére álló, lényegében korlátlan állami erőforrásokkal milyen hatékonyan működtethető a propagandagépezet, valamint – főleg a kistelepüléseken – a függő helyzetben lévő csoportok mozgósítása.

Orbán örülhet, mégsem lehet igazán elégedett

Bár érkeztek a Fideszen belülről információk, hogy Orbán Viktor ennél is jobb eredményel lett volna igazán elégedett, belpolitikai szempontból nincs oka kesergésre. A mindinkább az európai színtérre koncentráló, a világpolitikában is komolyabb szerepre vágyó miniszterelnök mégsem lehet igazán elégedett, és az eredményt ünneplő rövid beszéde alatt ez az arcán is tükröződött.

Az Európai Néppárttal, annak vezető politikusaival való konfliktusa és a választás előtti konkrét megnyilvánulásai nyilvánvalóvá tették, hogy azt szeretné, ha az Európai Parlamentben jelentősen megerősödnének a migrációt ellenző erők, és ez az Európai Bizottság politikáján is nyomot hagyna. Csakhogy Orbán számítása nem jött be, az Európai Parlamentben nem neki kedvezően alakultak az erőviszonyok...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.