2019. május 27., hétfő

ORBÁN VIKTOR NEM AZT KAPTA, AMIT VÁRT, MEGTÖRNI LÁTSZIK AZ EMELKEDÉSE

168 ÓRA ONLINE
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2019.05.27.


Nem azt kapta az európai parlamenti választástól Orbán Viktor, amit várt, más a helyzet a kontinensen, mint amire készült. A miniszterelnök a magyarországi eredménnyel sem lehet teljesen elégedett, hiszen a mandátumok kétharmadára számított. Az ellenzéki oldalon átrendeződtek az erőviszonyok, de megfontolásra érdemes a Momentum elnökének megjegyzése, miszerint az ellenzék nem beszélhet győzelemről, továbbra is a Fidesz van kormányon. 

Rekordról és korszakos győzelemről beszélt Orbán Viktor üdítően rövid győzelmi beszédében, mivelhogy mindig erről szokott beszélni. A Fidesz újabb mozgósítási akciót vezényelt le sikeresen. Politikusai immár teljesen nyíltan mutatkoztak a Kubatov-lista használata közben. Jól tudják, nem kell tartaniuk semmitől, valamint a szervezettségi fölény kirakatba helyezésével demoralizálni is próbálták az ellenzéket.

Európai választáson még sohasem volt 40 százalék feletti a részvétel Magyarországon. Ez a magyar csúcs az uniós országok összevetésében elmarad az átlagtól, az európai középmezőnyhöz elég. A Fidesz közel 1,8 millió szavazatot gyűjtött, soha ennyi voksot EP-választáson nem kapott egyetlen párt sem nálunk. Az elképesztő médiafölénnyel és engedelmes választási hatósággal megtámogatott kormánypárt ismét 50 százalék fölé került, miként az előző két EP-választáson is.

Mégis, mindez kevesebbet ér, mint amire Orbán Viktor számított. A Fidesz nyíltan beszélt arról, hogy a magyar EP-mandátumok kétharmadára pályázik, ettől azonban elmaradt, mert az ellenzék nem csuklott össze a várt mértékben, egyes pártjai váratlanul erős életjeleket mutattak. Ennél fogva a mandátumkiosztásnál a Fidesz mellett másoknak is hely jutott.

Európában pedig egészen más történt, mint amire a miniszterelnök játszott. Bár a két legnagyobb pártcsalád, az Európai Néppárt (EPP) és a szociáldemokraták (S&D) egyaránt jelentékeny veszteséget könyvelhetnek el, ez kisebb annál, mint amire a kampány egyes időszakaiban számítani lehetett. Az Orbán által hősként emlegetett Salvini formációja erősödött ugyan, ám a liberálisok és a zöldek szintén komoly pluszokat szereztek.

Miközben tehát Orbán Viktor és társai céljuknak megfelelően valóban hozzájárultak az európai politikai térkép átrajzolásához, a konfliktusvonal túloldalán állók felelni tudtak a kihívásra. A populista-nacionalista pártok nyomulása mozgósította ellenfeleiket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.