2019. május 9., csütörtök

ORBÁN VIKTORNAK NEM JÖN KI A MATEK, AZ EURÓPAI NÉPPÁRT MOST MÁR MEGSZABADULNA TŐLE

168 ÓRA ONLINE
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2019.05.09.


Saját pártcsaládjával szemben folytat kampányt az európai parlamenti választás közeledtével Orbán Viktor. Hivatalosan hangoztatott célja az Európai Néppárt új jobboldali szövetségi rendszerének kialakítása, de ehhez eddig egyetlen más néppárti politikus sem adta a nevét. Miközben a Fidesz egyre közeledik a magukat újabban hazafias pártoknak nevező szélsőjobboldali erőkhöz, régi konzervatív szövetségesei távolodnak tőle. Hamarosan eldől, nyer-e a kormányfő annyit a réven, mint amennyit elveszít a vámon.

Valamennyi pártcsalád csúcsjelöltjét alkalmatlannak találja a magyar miniszterelnök arra, hogy az Európai Bizottság elnökévé váljon. Orbán Viktor tehát kihátrált az Európai Néppárt (EPP) listavezetője, Manfred Weber mögül, mondván, a bajor politikus megsértette a magyarokat, amikor úgy nyilatkozott, nem akar a voksaikkal a bizottság élére kerülni. Weber valójában arra utalt, hogy ha a Fidesz képviselői biztosítanák a megválasztásához éppen hiányzó szavazatokat, és elnyerésük érdekében engedményeket kellene tennie Orbánnak, akkor inkább nem lesz bizottsági elnök. Weber nem ma jött le a falvédőről, azoknak üzent ezzel, akiktől több szavazatot remélhet, mint Orbántól és társaitól: a szocialistáknak és a liberálisoknak. Az EPP szóvivője vissza is szólt Orbánnak: „Nem Weber lesz az Európai Bizottság első olyan elnöke, akit a Fidesz szavazatai nélkül választanak meg.”

Orbán azon a sajtótájékoztatón tagadta meg Webert, amelyet Heinz-Christian Strachénak, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetőjének társaságában tartott Budapesten. Az osztrák alkancellár látogatása néhány nappal követte Matteo Salvini Liga-vezér magyarországi útját. Az olasz miniszterelnök-helyettest helikopterrel röpítették a határkerítéshez, amit vendég és vendéglátó egyaránt elégedetten szemlélt. Orbán előzőleg úgy nyilatkozott: „A legjobb barátom még mindig Berlusconi, nagy ember, korszakos. De Salvini szerepe most fontosabb.” Már Orbán augusztusi milánói vizitjén világossá vált, hogy ejtette Berlusconit, aki nem mellesleg mégiscsak az EPP kötelékébe tartozik. A hősként emlegetett Salvini érdeme Orbán szerint, hogy belügyminiszterként lezárta a migráció tengeri útvonalát. A magyar kormányfő így magából is hőst kreált, hiszen ő meg a migráció szárazföldi feltartóztatójának szerepében tetszeleg.

Salvini Ligája ugyanabban pártcsaládban foglal helyet, mint a Strache fémjelezte FPÖ, az osztrák alkancellár felmutatása pedig azt volt hivatott bizonyítani, járható az út, amit Orbán javasol az EPP-nek. – Európának át kellene vennie az osztrák modellt” – mondta Orbán, arra utalva, hogy a néppárti Sebastian Kurz a 2017-es választási győzelmét követően az FPÖ-vel alakított kormányt, nem a szocialistákkal. Orbán ugyanilyen szövetségi politikát javasol az európai színtéren, már csak azért is, mert akkor nem lenne értelme kizárni a Fideszt az EPP-ből, és ő maradhatna a legnagyobb csapatban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.