2019. május 26., vasárnap

RÓMÁT ÉS PÁRIZST IS BEHÚZHATJA A SZÉLSŐJOBB, MADRIDBAN REVANSRA KÉSZÜLNEK A SZOCIALISTÁK VASÁRNAP

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: DOBSI VIKTÓRIA
2019.05.25.


Az Európai Unió legnépesebb és legnagyobb gazdaságait alkotó államok közül kettőben is nagy eséllyel végezhet az élen a szélsőjobb az európai parlamenti választásokon: Olaszországban biztosnak tűnik a Matteo Salvini vezette Liga győzelme, és a közvélemény-kutatások Marine le Pen előnyét tartják valószínűbbnek Franciaországban. A baloldal egyik utolsó bástyájának tűnő Ibériai-félszigeten épp ellenkezőleg, szocialista előny várható, de a politikai válság jelei itt is megmutatkoznak abban, hogy az április 28-án megválasztott új parlament 4 katalán képviselőjét a börtönből szállították a héten az alakuló gyűlésre.

Progresszívek kontra populisták

Franciaországban már 2014-ben is a Nemzeti Front – ma már Nemzeti Tömörülés (Rassemblement National, RN) –küldhette a legtöbb, azaz 24 képviselőt az Európai Parlamentbe, a szavazatok csaknem 25 százalékát szerezve, alig 43%-os részvétel mellett. Az azóta eltelt öt évben alapvető változások mentek végbe a francia pártrendszerben, és a legfőbb állandó a szélsőjobboldali párt és vezére, Marine Le Pen maradt.

Egyrészt a szocialista párt (Parti Socialiste, PS) François Hollande köztársasági elnök és Manuel Valls kormányfő áldásos erőfeszítéseinek köszönhetően összeomlott, ma egy celeb jelölt áll listájuk élén, amelyet alig tartanak 4-6 %-ra a közvéleménykutatók.

De a hagyományos jobboldal is nagyon megsínylette Emmanuel Macron start upjának elsöprő sikerét, aminek persze a korrupciós vádak garmada is megágyazott, illetve korunk fontos trendje: az addig jár a jobboldal a szélsőjobb kútjára, amíg ott ragad, és elpártolnak tőle a mérsékelt szavazók...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.