2019. május 22., szerda

SZÁZMILLIÁRDBA FÁJHAT AZ ORSZÁGNAK A „ZSEBSZERZŐDÉSES” ÜGY

HÍRKLIKK
Szerző: Hírklikk
2019.05.22. 


„Becslésem szerint rossz esetben ez akár 100 milliárd forintba is kerülhet majd nekünk” – írja blogjában Raskó György agrárközgazdász, -vállalkozó, volt mezőgazdasági államtitkár az EU bíróságának azon döntésére reagálva, mely szerint a 2013-as, a termőföld haszonélvezeti jogok megszüntetésével kapcsolatos szabályozás valójában tulajdontól való megfosztásnak minősül és ellentétes az EU Charta tulajdonhoz való jogra vonatkozó kötelezettségeivel.

Az uniós bírósági döntés elmarasztalta a magyar szabályozást, amelynek értelmében a Magyarországon lévő mezőgazdasági földeken fennálló haszonélvezeti jogok kizárólag az érintett föld tulajdonosának közeli hozzátartozója javára alapítható és tartható fenn – magyarázza Raskó a blogjában, rámutatva: ez hátrányos helyzetbe elsősorban azokat a külföldi állampolgárságú nyugati (döntően osztrák) gazdákat hozta, akik 1994 és 2002 között magyar állampolgároktól hosszú távra földet béreltek, a bérleti díjat előre kifizették, cserében haszonélvezeti jogot jegyeztettek be az érintett területre a földhivatalokban.

A földhivatali bejegyzés ellenére az Orbán-kormány azt vélelmezte, hogy „a külföldiek haszonélvezeti szerződése eleve jogellenes és kivétel nélkül zsebszerződésnek minősül”. Nagyjából 6-10 ezer ilyen szerződésről van szó (kb. 100 ezer hektár termőterületre)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.