2019. május 2., csütörtök

TRUMP ÉS ORBÁN ÖSSZEBORULNAK, ÉS KÖLCSÖNÖSEN BENYÚJTJÁK EGYMÁSNAK A SZÁMLÁT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.05.02.


Összenő, ami összetartozik – summázhatnánk a hírt, mely szerint Orbán Viktort fogadja Donald Trump amerikai elnök. Az a csoda, hogy a két politikus eddig még nem folytatott kétoldalú megbeszélést, hiszen lényegében ugyanannak az irányzatnak a karakteres képviselői. Persze, volnának nyomós érvei az elnöknek arra, hogy még egy kicsit előszobáztassa a magyar kormányfőt, ám most ezeket felülírja a szükségszerűség. Trumpnak is szüksége van ugyanis Orbán támogatására bizonyos ügyekben, a magyar miniszterelnök pedig fajsúlyos politikai szereplőként villoghat az elnök oldalán. Szinte mellékes körülmény, megegyeznek-e most valamiről, fontosabb, hogy mindkettőjüknek demonstrálniuk kell egységüket és egyetértésüket a külvilág felé.

Miután kifejezetten szívélyes viszonyt ápol Donald Trump Kim Dzsongunnal, Észak-Korea teljhatalmú diktátorával, egyáltalán nem meglepő, hogy egy szűk körű tárgyaláson vendégül látja Európa fenegyerekét, Orbán Viktort is. A magyar kormányfő régóta ácsingózott a világ legnagyobb hatalmú emberének kézszorítására, és a hírek szerint a nagy álom május 13-án beteljesül. Meglehetősen rögös út vezetett idáig, de úgy tűnik, Orbánnak megérte türelmesen kivárnia a sorát, hiszen az EP választás finisében parádézhat majd az amerikai elnök oldalán.

A magyar kormányfő szokásos taktikáját alkalmazva érte el célját, ami nem túl bevett eljárás a diplomáciában, de az ő esetében eléggé célravezető. Orbán ugyanis épp úgy keresztbe tett több esetben az Egyesült Államok érdekeinek, mint ahogy lényegében az Európai Unióval is folyamatos harcban áll. Ezzel hívja fel magára a figyelmet, és így teremt a maga számára olyan alkupozíciót, amelyekből csak jól jöhet ki. Rendszeresen blokkolta például azokat a megállapodásokat, melyek Ukrajnát az EU-hoz és a NATO-hoz közelítették volna, ami elég komoly nemtetszést váltott ki mindkét szövetségesünkből...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.