2019. május 14., kedd

ÚTJÁRA INDULT TRUMP ÉS ORBÁN FÉRFIAS BARÁTSÁGA - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KLUBRÁDIÓ / KÁRPÁTI JÁNOS
2019.05.14.


Az NPR amerikai közrádió szerint Donald Trump amerikai elnök rokon lélekre talált Orbán Viktor miniszterelnökben, akit hétfőn fogadott, és aki „puha önkényuralmat” vezetett be. A Guardian arra hívja fel a figyelmet, hogy Orbán látogatása mintegy díjazza a magyarországi demokrácia elporladását. A Der Standard szerint Orbánnak fegyverbeszerzésekkel kellett megvásárolnia a fehér házi meghívót. A Politico úgy fogalmaz: útjára indult Trump és Orbán férfias barátsága. 
Nemzetközi lapszemle.

Orbán Európa egyik legprominensebb nacionalistája

Az NPR amerikai közrádió internetes oldala igen terjedelmes anyagot közölt még Donald Trump és Orbán Viktor találkozója előtt arról, hogy az elnök személyében a magyar kormányfő ritka szövetségesre talált. A cikk visszatekintett arra, hogy Bill Clinton 1998-ban fogadta a Fehér Házban az akkor 35 éves, reformista Orbán Viktort, aki hozzásegítette hazáját a kommunizmusból való átmenethez. A magyar miniszterelnök az NPR szóhasználata szerint ma „Európa egyik legprominensebb nacionalistája”, aki „szoft autokráciát”, vagyis „puha önkényuralmat” vezetett be az országban, és riadalmat okoz az Európai Unióban. Az Obama-kormányzat korlátok közé szorította a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal, mert aggódott amiatt, hogy Orbán aláásta a demokratikus értékeket. Egyes elemzők szerint – fogalmazott az amerikai közrádió – a magyar vezető a nacionalizmust illetően rokonlélekre lelt Trump személyében – ahogyan azt az amerikai elnök volt vezető stratégája, Steve Bannon mondta Orbánról, „ő már Trump előtt is Trump volt”. Kim Lane Scheppelének, a Princeton egyetem Magyarország-szakértőjének a véleményéből azt emelte ki az NPR cikke, hogy mind Trump, mind Orbán a bevándorlást tette meg fő témává. Mindketten a félelemkeltéssel és a nacionalista érzelmek szításával operálnak. A különbség – hangsúlyozta Scheppele - az, hogy Orbán sokkal sikeresebben tudta jogszabállyá alakítani kampányígéreteit. „Autokratikus rezsimet hozott létre az EU kellős közepén, megnyeri azt, ami valódi választásnak látszik, elfogadtatja azt, ami valódi törvénynek látszik. Más önkényurak is szeretnék tudni, hogyan csinálja” - idézte az amerikai közrádió Scheppelét. Az NPR szerint ugyanakkor a Fehér Ház azt remélte a találkozótól, hogy Magyarországot fegyver- és gázmegállapodásokkal el lehet téríteni Oroszországtól, illetve Kínától.

Orbán amerikai látogatása díjazza a magyar demokrácia elporladását

A londoni Guardian szintén kitért arra a fehér házi tájékoztatásra, miszerint Orbán látogatására annak a jegyében került sor, hogy az Egyesült Államok el kívánja mélyíteni elkötelezettségét Közép-Európa iránt, mégpedig fegyver- és energiakereskedelmi ügyletekkel. Donald Trump – írta a brit lap – annak ellenére döntött a magyar miniszterelnök washingtoni fogadása mellett, hogy bírálói szerint a vizit mintegy díjazza a magyarországi demokrácia elporladását és Orbán szoros kapcsolatát a moszkvai vezetéssel. A Guardian megjegyezte: az amerikai kormányzat kritikusai úgy látják, hogy Trump a polgári szabadságjogok helyzetét figyelmen kívül hagyva köt üzleteket külföldi erőskezű vezetőkkel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.