2019. június 10., hétfő

A HORVÁTOK IS ELÍTÉLIK A KORMÁNY TRIANON-TÉRKÉPES POSZTJÁT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.06.10.


Szlovénia és Románia után Horvátország is tiltakozik a magyar kormány Trianon twitter-illusztrációja miatt; a koreai média nagyon részletesen számol be a Hableány hajó utasainak tragédiájával; a Hegyeshalom környékére tervezett gigantikus zöldberuházással az ír sajtó is foglalkozik; Soros György nem tartja alkalmasnak Manfred Webert; az amerikai alt-right leghírhedtebb lapjának nyilatkozott Donald Trump esélyeiről a volt Fidesz-szóvivő. Csernyánszky Judit lapszemléje.

Hableány-tragédia

Ha hír érkezik, naponta akár két cikkben is beszámol a Korea Times a Hableány mentési munkálatainak állásáról. Így írt arról, hogy már 20 holttestet sikerült megtalálni és kiemelni a Dunából, de továbbra sem találnak hét koreai áldozatot illetve kis hajó kapitányát. Kétséges, hogy kedd előtt ki tudnák emelni a hajótestet. A búvároknak ugyanis biztonságosan kell rögzíteniük a hevedereket, hogy a művelet sikeres legyen. A nemzetközi sajtó egyébként meglehetős részletességgel foglalkozik továbbra is a témával, a Voice of Americától kezdve a szaklapokig folyamatos figyelem kíséri a mentési munkálatokat.

Botrányos illusztráció

Nem csitul a magyar kormány twitter-oldalára kitett Nagy-Magyarország illusztrációja körüli botrány sem, mert Bukarest és Ljubljana után most már Zágráb is tiltakozik – számol be az angol nyelvű Total Croatia News portál, amely a horvát Vecernji List cikkére hivatkozik. A „hamis történelmi kontextusban láttatott Horvátország és a múlt elbukott területi követelésének promotálása” elfogadhatatlan a horvát külügyminisztérium számára is. Történelmi tényeket hamisít ezzel a magyar kormány - írják. A helyzetet súlyosbítja, hogy Orbán Viktor nemzetközi kommunikációs oldalára került fel az a még 1921-ben készült rajz, amelyen az egykori Nagy-Magyarországból öt kéz tép/markol ki területeket. A cikk idézi még Potápi János államtitkárt is az About Hungary weboldalról, aki szerint Trianon szétverte és tönkretette a magyar társadalmat, a gazdasági és politikai életét egyaránt. A horvát portál tömören értékeli az „About Hungary”-ról kialakított véleményét is, miszerint angol és német nyelvű, pozitív tartalmú cikkeket jelent meg a magyar kormány munkájáról, ellenben rendszeresen éles kritikával illeti az uniós intézményeket és intézkedéseit. A magyar kormány állítólag biztosította a horvát külügyminisztériumot arról, hogy nem támaszt területi követeléseket Horvátországgal szemben, csupán a június 4-i évforduló illusztrációja akart lenni. Szlovénia az elsők között tiltakozott, a kormánnyal ellentétben azonban az ellenzéki párt, az SNS nem reagált a botrányra, aminek a Total Croatia News szerint az a
magyarázata, hogy az ellenzéki párt vezetője, Janez Jansa Orbán Viktor jó barátja...
ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.