2019. június 17., hétfő

A KISGAZDÁK HELYETT A FIDESZT AKARTA

KLUBRÁDIÓ / SZABADSÁG, ELVTÁRSAK!
Szerző: KLUBRÁDIÓ / SZÉNÁSI SÁNDOR
2019.06.14.


416 ezer család foglalkozik mezőgazdasággal, ezeknek a gazdaságoknak 85 százaléka életképtelen. Uniós támogatás nélkül bedőlne.

Különös évek voltak a rendszerváltás évei, például az MDF környékén megjelentek egykori grófok, bárók leszármazottai, akik a saját országaikban senkik, maximum hivatalnokok voltak. Világot járt, tapasztalt szakértőkre kevesebb figyelmet fordított a kormányzó párt. Erről is beszélt Raskó György agrárközgazdász, aki 1989-ben tért haza Dél-Amerikából a felesége unszolására. Brazíliában egymillió hektáros termőterülettel foglalkozott, de hát itthon nagy dolgok voltak készülőben.

Az Antall-kormányban földművelésügyi államtitkár volt, s mint ilyen beosztású vezető, többször találkozott négyszemközt Orbán Viktorral (még focizott is vele!). Miután az MDF is megosztott volt, azt javasolta a miniszterelnöknek, hogy a Független Kisgazdapártot tegyék ki a koalícióból, helyette hozzák be a Fideszt. Ez az ötlete nem tetszett a kormányfőnek.

Akkoriban az egyik vitatéma a kárpótlás volt. Antall ugyan egy jó megoldást választott a nyilvános árverésekkel, azonban az egész folyamat félresiklott, főként a kisgazdák miatt. Raskó György azon a véleményen volt, hogy a föld azoknál legyen, akik ott élnek és gazdálkodnak. A termelőszövetkezetekből részvénytársaságokat csinált volna úgy, hogy aki akar, az tisztességes feltételekkel kiszállhat. A tagok nem egész tíz százaléka lépett ki. Jellemzően a felsővezetők, akik már konyítottak valamit a piacgazdasághoz, s akik zöme azóta sikeres vállalkozó. A másik megfigyelhető tendencia, hogy az egykor kuláknak kikiáltott gazdák utódai erősödtek meg.

Ma 416 ezer háztartásban foglalkoznak mezőgazdasággal, ezeknek a zöme az uniós földalapú támogatásból él, 85 százalékuk egyébként gazdasági szempontból életképtelen. A kívánatos 40 hektár körüli birtokméretet kevés gazdaság éri el.

Falun már nincs munkaerő, lassan nincs, aki leszedje gyümölcsöt. Raskó György szerint Orbán Viktor azt ismerte fel, hogy a falvakat kell megnyernie, ott könnyen fenn tudja tartani a feudális állapotokat. A függő viszonyban lévők úgy szavaznak, ahogy az Orbánnak jó. Ezeket az állapotokat demokratikus viszonyok között nem lehet megváltoztatni.

Az egykori államtitkár egyébként nagyvállalkozó, de mint mondja Mészáros Lőrinc és a hozzá hasonlók szintjét távolról sem éri
 el.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.