2019. június 22., szombat

AZ EMMI FELELŐS AZÉRT, HOGY SZEGÉNYSÉG MIATT VESZIK EL A GYEREKEKET

ABCÚG BLOG
Szerző: ZSILÁK SZILVIA
2019.06.19.


A Fővárosi Törvényszék első fokon kimondta, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) felel azért, mert tömegesen szakítanak el szegénység miatt gyerekeket a családjuktól Nógrád megyében. A pert még 2017-ben indította az Európai Roma Jogok Központja Alapítvány (ERRC), amiatt a több évtizedes gyakorlat miatt, hogy többségében roma gyermekeket, kizárólag anyagi okból emelnek ki családjukból. A perben azonban nem sikerült bizonyítani, hogy ez a rossz gyakorlat egyben a roma gyerekek diszkriminációját is eredményezi. A bíróság egy módszertani útmutató létrehozására kötelezte az Emmit, amiben meghatározzák az anyagi veszélyeztetettség miatti kiemelés gyakorlatát, és hogy hogyan lehet megszüntetni azt.

A Fővárosi Törvényszék szerda délután első fokon kimondta, hogy az Emmi a felelős azért, mert tömegesen szakítanak el szegénység miatt gyerekeket a családjuktól. Az Európai Roma Jogok Központja Alapítvány (ERRC) egy Nógrád megyei kutatása, illetve az ombudsman vizsgálata alapján indított pert 2017-ben, amiatt a több évtizedes diszkriminatív gyakorlat miatt, hogy a megyében, illetve az egész országban állami gondozásba vesznek szegénységben élő, főleg roma gyerekeket, a család anyagi helyzete miatt.

Azt a bíróság egyértelműen megállapította, hogy Nógrád megyében anyagi okból is emelnek ki gyerekeket, amiért az Emmi a felelős, azt azonban a perben nem sikerült bizonyítani, hogy ez egyben a roma gyerekek diszkriminációját is eredményezné. Kegye Adél, az alapítvány megbízott ügyvédje elmondta az Abcúgnak, hogy etnikai adatok hiányában, valóban nehézkes ezeknek a folyamatoknak a kétségnélküli bizonyítása, erre vonatkozóan csak kutatási eredmények és tereptapasztalatok állnak rendelkezésre.

A bíró felháborítónak tartotta, hogy a minisztérium által tanúként hozott gyermekvédelmi szakemberek előadásából az derült ki, hogy nincs egyértelmű gyakorlat és módszertan, hogyan kellene kezelni a családok szegénységét. A bíró olyan fokú jogbizonytalanságot állapított meg, ami valóban eredményezheti, hogy gyerekeket kizárólag anyagi okból vesznek el a családjuktól. “Annál súlyosabb dolgot nehezen tudnék elképzelni, minthogy a családtól elveszik a gyermekét, és ezzel megfosztják attól, hogy családban nevelkedjen” – idézte a bíró szavait a megbízott ügyvéd. A döntésben a 2017 végén napvilágot látott ombudsmani vizsgálatot vették döntő bizonyítékként...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.