2019. június 24., hétfő

BANKI ADATEGYEZTETÉS: VÉGRE REND LESZ - AKI NEM KAP ÉRTESÍTÉST, ANNAK NINCS TEENDŐJE

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.06.24.


Fellélegezhet több mint egymillió banki ügyfél, a parlament ugyanis várhatóan ma, de legkésőbb holnap határozhat arról, hogy az adategyeztetési határidőt június 26-áról augusztus 31-ére tolja ki. Az erről szóló jogszabály arról is rendelkezik, hogy az életbe lépését követően 3 napon belül tájékoztatni kell azokat, akiknek teendőik vannak.

A bankok többsége már tavasszal küldött levelet ügyfeleinek, amelyben figyelmeztettek: a pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának hatékony megakadályozása érdekében a magyarországi pénzügyi szolgáltatóknak legkésőbb idén június 26-ig teljes körű átvilágítással kell rendelkezniük valamennyi ügyfelükről. Két hete a Pénzügyminisztérium (PM) azt közölte, hogy mintegy kétmillió bankszámla – ez az összes számla ötöde – tulajdonosa még mindig nem pótolta hiányos adatait. Ez a szám – derült ki a parlamenthez benyújtott módosító javaslat indoklásából – azóta a felére csökkent, de még így is nagyon magas, meghaladja az egymilliót.

A szaktárca és a bankok mintha egymásra mutogatnának azzal kapcsolatban, kinek a hibája is lehet a nagy elmaradás. Nemrégiben Gulyás Gergely miniszter arra utalt, hogy a kormány kész a néhány nap múlva lejáró határidő meghosszabbítására, ha a bankok kérik. A Magyar Bankszövetség gyorsan világossá tette azonban, hogy a halasztást már többször kérték, de a kormány eddig nem hallgatta meg őket.

A csörte folytatódott. A pénteken benyújtott törvényjavaslatban (ezt itt nézheti meg) Varga Mihály pénzügyminiszter a határidő hosszabbítását a bankok által kértnél egy hónappal előbbre hozta. Az indoklásban pedig nyomatékosította: „a határidőt a hitelintézetek nem teljesítették”. A bankok a kommunikáció tekintetében mindent megtettek, ezért nem lehet azt mondani, hogy az emberek nem hallottak az adategyeztetésről, inkább csak nem foglalkoztak vele – vélekedett a Magyar Bankszövetség pénzmosás elleni munkacsoportjának elnöke az állami televízióban vasárnap. Mint az MTI tudósítása szerint hangsúlyozta: vannak olyan bankok, amelyek jobban állnak e tekintetben. Az MKB-nál például körülbelül egy százalék körül vannak azok, akiknek még adategyeztetésre lehet szüksége...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.