2019. június 5., szerda

BARTUS LÁSZLÓ: ORBÁN VIKTOR A NÁCIK ÚTJÁRA LÉPETT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2019.06.04.


Mivel hajlamosak vagyunk arra, hogy elvesszünk a napi történések részleteiben, figyelmet kell fordítanunk arra, hogy átfogóan is lássuk az Orbán Viktor által épített rendszer lényegét és fejlődési irányát. Orbán rendszerének első szakasza az állami hatalom koncentrálásával létrehozta az Unió első fasiszta államát. A Mussolini által definiált fasiszta állam lényege az állam totális kontrollja az élet minden területe fölött, ezzel párhuzamosan az állam fölötti kontroll teljes felszámolása.

A fasizmus lényege az, hogy minden az államon belül van, és semmi nem lehet azon kívül. Ami nincs a fasiszta állam kontrollja alatt, azt meg kell szüntetni vagy el kell foglalni. A fasizmus nem az erőszakkal, hanem az állam totális uralmával azonos. Ha valaki azt a kérdést teszi fel, van-e fasizmus Magyarországon, akkor azt a kérdést kell feltennie, van-e bármi Magyarországon, ami nincs Orbán uralma alatt (aki megtestesíti az államot), van-e bármi, amit ő nem tehet meg, vagy meg lehet-e tenni bármit az ő akarata ellenére.

Az uniós tagság miatt vannak engedmények, ami nem szabadság, mert azt is Orbán engedi meg, és nem az ő akarata ellenére garantálja a jog. A fasiszta államnak ez a lényege, nem pedig a különböző listákon felsorolt külső jegyek, különösen nem az erőszak, mert az erőszak nem lényegi eleme a fasizmusnak, legfeljebb szükségessé válhat. A totális állam a fasiszmus lényege: annyi szabadsága van mindenkinek, amennyit az állam, illetve az államot megtestesítő vezér (diktátor) megenged.

A Mussolini-féle fasiszta állam szubsztanciája az antiliberalizmus. Ebben az értelemben Orbán megvalósította a fasiszta államot. Az általa rendezett parlamenti választások az Unió miatt előadott színjáték, ahol mindig minden az ő kétharmados győzelmére van beállítva. A fasiszta állam központosított, tekintélyen alapuló, magát mégis az igazi demokráciának tartó, amely jobban képviseli a nép és a nemzet igazi akaratát, mint a többségi elven nyugvó demokrácia, amelyben az egyéni szabadságból és jogokból következik minden. A centrális erőtér kiiktatja az igazi versenyt, de magába foglal mindent, ami nem ellenség. A liberalizmus és a jogállam a fő ellenség...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.