2019. június 28., péntek

CSÖKKENNEK AZ ADÓK, GYERTEK HAZA FIATALOK!

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.06.28.


Varga Mihály pénzügyminiszter a Fidelitas szabadegyetemén – de jó, hogy ilyen is van nekünk – tartott előadást, ahol elmondta, hogy világsiker van. Véleménye szerint a Magyarországon való boldogulás egyre megalapozottabb – jöjjön haza minden fiatal ugye -, a növekvő keresetek mellett egyre csak csökkennek az adók. Akkor lássunk is pár adatot az OECD nemrégiben bemutatott tájékoztatójából:

1. Magyarországon egy átlagkeresetű egyedülálló dolgozó adóéke 1,2 százalékpontot csökkent 2018-ra (a járulékcsökkentéssel), de ez a 45 százalékos terhelés továbbra is a hatodik legmagasabb a 36 tagország között. Rajtunk viszont még így is ez a legenyhébb terhelés 2000 óta.
2. Magyarországon a dolgozó által fizetett közterhek is magasak: a munkáltató fizette közterhek után kézhez kapott nettóból is csak 66,5 százalékot tart meg az átlagosan kereső, egyedülálló magyar, míg az OECD átlaga 74,5 százalék.
3. Két gyerekkel, egy átlagos keresővel is 15,6 százalék adót fizetett egy magyar család 2018-ban, még ez is magasabb, mint az OECD 14,2 százalékos átlaga, pedig a szakértők mindenféle családtámogatást és adókedvezményt igyekeztek mindebbe pontosan beleszámolni.
Arról már nem is beszélve, hogy a Magyarországon a legmagasabb az áfa az egész Európai Unióban. Hogy ez mikor változhat? Erről Varga Mihály sajnos nem beszélt. Azt viszont elmondta, hogy a magyar gazdaság nem hitelből és nem is privatizációs bevételekből növekszik, bár azt sem mondta el, hogy Magyarországon tavaly a GDP 2,9 százalékát tette ki az uniós forrásokból állami beszerzésekre kifizetett összeg. Tehát lehet, hogy nem hitelekből és privatizációs bevételekből fejlődik a gazdaság, de nem is csak saját erőből, az egyszer biztos. Nézzük, mi mindenről szónokolt Varga a fideszes utánpótlásnak:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.