2019. június 9., vasárnap

ELLENZÉKI RENDSZERVÁLTÁS

168 ÓRA
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2019.06.08.


...Ami most következik, az önkormányzati kampányt megelőző egyezkedések véglegesítése, különösen sokrétű képességeket igényel az ellenzéktől. Hiszen fontos, hogy az eddig körvonalazódott szövetségeket kampányképes állapotba hozzák, de nem kell, sőt nem is szabad úgy tenni, mintha mi sem történt volna májusban az egyes pártokkal. A támogatottság változott, s ennek következtében például a Momentum megnézi, mit kereshet az eddig eléggé egyesélyesnek látszó főpolgármesteri előválasztáson, és a DK is váratlant húzott Kálmán Olga jelölésével. Azonkívül, bár ez a polgármester-jelöléseknél kevésbé látványos, a képviselő-testületi pozíciók megszerzésével tartósan teret lehet nyerni a helyi politikában, ami most a legfontosabb terep az ellenzék számára.

Itt újabb ellentmondásokat kell majd leküzdeni. Attól, hogy egy pártnak sok a szavazója, még nem lesz feltétlenül elegendő hadra fogható jelöltje és aktivistája. Ha van elég kádere, akiknek a nevét fel lehet írni a szavazólapra, nekik a pártvezetés iránti lojalitásukat sürgősen a választók bizalmára kell átváltani. Nem szabadna úgy elkérni körzeteket, hogy az adott pártnak nincs ott esélyes jelöltje. Lehetnek ugyanakkor olyan, korábbi választáson győztes helyi jelöltek, akiknek a pártja rossz állapotban van, közülük nem mindenki fogja tudni átvészelni az erőviszonyok átalakulását. Az is jó lenne, ha az ellenzéki megújulás nem azt jelentené, hogy sok régi jelöltet új pártszínekbe öltöztetnek. Ennél már csak az lenne fontosabb, hogy azok zuhanjanak elsőként ki az ellenzéki közéletből, akiknek eddig sem látták a szavazók semmi hasznát, sőt.

Rendszerváltásokkor szokás beszélni arról, hogy nincs két elit, a meglévővel gazdálkodhatunk. Ellenzéki elit ma valójában egy sincs, s ezt lehetőségként lehetne értelmezni. Hogy tudnillik Orbán rendszerváltása után egy évtizeddel végre a szedett-vedett ellenzéki csoportok létrehozzák a saját elitjüket, működőképes pártjaikat, és velük együtt az ellenzék rendszerváltását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.