2019. június 9., vasárnap

FERENC, A KERESZTÉNYSÉG FORRADALMÁRA – DOKUMENTUMFILM KÉSZÜLT A PÁPÁRÓL


ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2019.06.09.


Másfél órás dokumentumfilm készült a pápáról, aki minden elődjénél jobban igyekszik változtatni a világon. Sokan a saját egyházán belül sem szeretik forradalmi gondolatai és szókimondása miatt, de épp ezek miatt rengetegen figyelnek rá még az ateisták és más vallások követői közül is.

Az Argentínában 1936-ban született, olasz származású Jorge Mario Bergoglio 2013 márciusa óta a katolikus egyház feje. Ő az első jezsuita pápa, valamint ő az első pápa az amerikai kontinensről és a déli féltekéről. Pápaként a Ferenc nevet vette fel Assisi Szent Ferenc tiszteletére, mert nyilatkozata szerint hozzá hasonlóan olyan egyházat szeretne, amely szegény, de kiáll a szegényekért, a békéért, és a teremtett világ védelmében.

Megválasztása óta mindent meg is tesz ezért: lemondott a pápáknak járó fényűzésről, és nyilatkozataiban is rendszeresen szorgalmazza a rászorulók segítését, valamint a háborúk és környezetszennyezés befejezését. A világpolitika mellett saját egyházát is többször bírálta korrupció és szívtelenség miatt, ezért akárcsak névadóját, őt is gyakran emlegetik a kereszténység forradalmáraként.

Ahogy az lenni szokott, sokaknak nem tetszik a kritika, ezért a katolikusok között is vannak, akik valamiféle eretnekként tekintenek Ferenc pápára. Ugyanakkor az ateisták és más vallások követői között is rengetegen kedvelik, pont a szókimondása és bátorsága miatt.

2014-ben a Vatikán kereste meg Wim Wenders filmrendezőt, hogy kísérje el néhány hivatalos útjára a pápát, és hozzáférést adtak Wendesnek a saját videóarchívumukhoz is. A végeredmény egy másfél órás dokumentumfilm lett, amiben Ferenc pápa beszél, közben pedig láthatjuk több látogatását a világ legkülönbözőbb pontjain. Időnként megjelennek a háttérben a névadó Assisi Szent Ferenc életének kulcsjelenetei is fekete-fehérben és némán, de ez a játékfilmes megoldás nyugodtan ki is maradhatott volna.

A lényeg a pápa, aki a kamerába nézve, az egész képernyőt kitöltve beszél.

Szegénységről, menekültekről, papi pedofíliáról, környezetvédelemről, elfogadásról, szeretetről, jóságról, háborúról, Jézusról, és arról, hogy micsoda károkat okoz a családoknak, és ezáltal a társadalomnak a felgyorsult világ, ahol az emberek nem fordítanak elég időt egymásra, és nem akarnak vagy nem mernek gyengédek lenni.

A film 2018-ban készült el, akkor a pápa 82 éves volt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.