2019. június 16., vasárnap

„HA NAGYON GYORS LESZ A KLÍMAVÁLTOZÁS, AKKOR NEM EGY-KÉTMILLIÓ EMBER FOG JÖNNI FELÉNK, HANEM SZÁZMILLIÓK”

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: PETHŐ TIBOR
2019.06.15.


A bolygó felmelegszik vagy épp lehűl, és ha gyors lesz a klímaváltozás, nem egy-két, hanem több száz millió ember indul majd meg felénk, jósolja Csányi Vilmos, aki szerint a kapitalizmus nem alkalmas a globális környezeti problémák kezelésére. Könnyen lehet, véli, hogy a nyolcmilliárd embert irányító „világelnök” egyszer egy mesterséges intelligencia lesz, ami pedig a kisközösségi demokráciát illeti, annak az ideje nagyjából lejárt. Ja, és a kutyák már régen beszélnek.

Ha az ember nem veszi át tudatosan a technikai és ökológiai szféra szabályozását, akkor egy könnyen bekövetkező ökológiai katasztrófa megszüntetheti a civilizációt – írta 1979-es, az evolúcióról szóló könyvében. Éppen negyven év telt el azóta. Átvettük?
– Nem. Viszont a megállapítás továbbra is érvényes, most már nem csak én mondom.
Mennyire váltak azóta visszafordíthatatlanná a létezésünket befolyásoló folyamatok?
– Ezt a legnehezebb megfejteni. Rengeteg minden változik, fajok halnak ki, nő a szén-dioxid-koncentráció, változik a klíma. Senki nem tudja, hol áll meg a folyamat és fordul esetleg a visszájára: a bolygó felmelegszik vagy talán le is hűl. Mert az utóbbira is van esély. Ha nagyon gyors lesz a klímaváltozás, akkor bizony nem egy-kétmillió ember fog jönni felénk, hanem százmilliók. Például a tengerek által elárasztott területekről. Hogy képes lesz-e, és mi módon menedzselni a társadalom – köztük a magyar – a katasztrófahelyzetet, az egyelőre rejtély. Felelőtlenek vagyunk, nem készülünk rá. Ha a tengerszint megemelkedik, az biztosan érinti Bangladest, Afrika bizonyos részeit…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.