2019. június 4., kedd

ÍGY SZAVAZOTT BUDAPEST AZ EP2019 VÁLASZTÁSON

ÁTLÁTSZÓ / ADATÚJSÁGÍRÁS
Szerző: BÁTORFY ATTILA
2019.06.04.


Május 26-án vasárnap tartották az európai parlamenti választást Magyarországon, amely országos szinten a Fidesz-KDNP magabiztos, 52 százalékos győzelmével zárult. De mi történt Budapesten? Hogy szavazott a főváros? Melyek voltak a legaktívabb kerületek? Hol nyert igazán nagyon a kormányzó pártszövetség, és hol lenne verhető? Ebben az anyagunban ezt mutatjuk be. 

Az országos választási adatokat a múlt héten az Átlátszón elemeztük ki és mutattuk be. Igyekeztünk ráirányítani a figyelmet arra, hogy a hagyományos területalapú térképábrázolások miért festenek majdnem mindig csalóka képet a győztes valós teljesítményéről azzal, hogy vizuálisan a nyertes pártot felülreprezentálják. Akkor megmutattunk néhány alternatív javaslatot az eredmények reálisabb ábrázolására. Ezúttal a budapesti adatok vizuális bemutatására kínálunk egy szerintünk pontosabb képet három olyan térképi ábrázolással, amely itthon nem különösebben elterjedt, külföldön azonban előszeretettel alkalmazzák.

Az első típus azt mutatja be, hogy a szavazók az egyes kerületekben hogyan oszlottak meg. Így az összes szavazót pontonként ábrázoljuk, a pontok sűrűsége pedig pontosabb képet mutatnak arról, hogy az egyes pártok szavazói mely kerületekben voltak a legaktívabbak. A könnyebb értelmezhetőség kedvéért a szavazók teljes számát elosztottuk tízzel, hogy a pontok sűrűségét csökkentsük.

A másik ábrázolás az úgynevezett torzított kartogram. A torzított kartogrammódszer területekhez hozzárendelt adatok alapján módosítja a terület határát-kiretjedését. Nagyobb számnál a területet megnöveli, kisebb számnál pedig összezsugorítja. Ebben az esetben a kerületek határai a kerület szavazóinak száma szerint módosulnak.

Végül bemutatunk négyzethálós (grid) térképet is, amellyel a kormánypártok és az ellenzéki pártok arányait kívánjuk szemléltetni úgy, hogy a kerületek felületét a kapott szavazatoknak megfelelő arányban színezzük át...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.