2019. június 2., vasárnap

ITT VANNAK A FRISS ADATOK: MIBEN VAN MAGYARORSZÁG TARTALÉKA?

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2019.06.02.



A tavalyi év legnagyobb eseménye az arany állományának jelentős emelése volt a devizatartalék-kezelés szempontjából, a tartalékok nagy része viszont továbbra is jó minőségű állampapírokban van. Az MNB most megjelent éves jelentése szerint a tartalékportfólió teljesítménye enyhén negatív volt, amit kompenzáltak az egyéb eszközök


Miért van szükség devizatartalékra?

A Magyar Nemzeti Bank évente egyszer közöl adatokat a devizatartalék kezelésről éves jelentésében, akkor árulják el nagyvonalakban, mibe fektetik a tartalékot. A most megjelent éves jelentésben a 2018-as tendenciákról olvashatunk beszámolót. De egyáltalán miért van szüksége egy országnak devizatartalékra? A tartalékolás egyszerre több célt szolgál:

- a piaci szereplők elvárásainak megfelelő tartalékszint biztosítása ("international collateral"),


- a monetáris- és árfolyam-politika támogatása (intervenciós kapacitás biztosítása),
- a devizalikviditás biztosítása a bankrendszer számára,
- az állam tranzakciós devizaigényének biztosítása.

Azt a jegybank is elismeri, hogy a piaci szereplők továbbra is kiemelten figyelik a tartalék nagyságának alakulását, illetve az MNB is rendszeresen felülvizsgálja a szükséges szintet. Tavaly a devizatartalék mindvégig meghaladta a jegybank és a befektetők által is kiemelten követett Guidotti-Greenspan szabály alapján elvárt, biztonságos szintet - teszik hozzá.

A fenti célok közül az MNB továbbra is elsősorban az ÁKK devizaszükségleteinek biztosítását hajtja végre a tartalékból. Az elmúlt években megszokottá vált, hogy az adósságkezelő forintforrásból biztosítja a szükséges devizalejáratokat, a törlesztéshez pedig a jegybanknál vált devizát. Az Európai Uniótól érkező transzferek szintén az MNB-n keresztül folynak be, ezek az utóbbi évben is gyarapították a devizatartalékot - teszik hozzá.

Mennyi most a tartalékunk?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.