2019. június 6., csütörtök

MAGYAR BÁLINT: ÚJ, TRAGIKUS ÖSSZECSAPÁSOK JÖNNEK ORBÁNÉKKAL


KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: Klubrádió / 
2019.05.06.


A helyzet tovább fog romlani Magyarországon, legalábbis, ha a jogállami működés a mérce, az ország még sok ügyben veszíteni fog az Orbán-rezsimmel szemben, de már látszanak a ragadozó kormányzatot fenyegető, elsősorban külső erők – véli Magyar Bálint volt liberális oktatási miniszter. Szerinte a rezsimet belülről csak akkor lehet kikezdeni, ha az ellenzék az őszi önkormányzati választáson megnyeri Budapestet, és az új főpolgármester megérti, rendhagyó szerep vár rá. Kitért az emberarcú fideszesekre is, akik szerinte félreértik az Orbán-jelenséget.

Borúlátó a magyar demokrácia jövőjét illetően, legalábbis, ha nem túl hosszú távra tekint, ám látja az autokrata fideszes rezsim lehetőségének határait is Magyar Bálint szociológus, az SZDSZ alapító tagja.

A kilencvenes években oktatási miniszterként is működött liberális politikus szerint a Fidesz hatalmi vágyaiból következik, hogy továbbra is megpróbál minél több intézményt, még autonóm társadalmi, szakmai közösséget maga alá gyűrni. Az orbáni rendszer mindent ellenőrizni akar, főleg, ha azt remélheti, újabb pénzek, külső támogatások felett szerezhet ellenőrzést. Ebbe a sorba illik szerinte a Magyar Tudományos Akadémia államosítása, az 1956-os Intézet ellehetetlenítése, vagy a Petőfi Irodalmi Múzeum fideszesítése az intézmény élére ejtőernyővel érkezett új orbánista igazgató közreműködésével.

Büntethetetlenséget akar

Magyar Bálint alapvetése szerint a magyar kormányzat bűnszervezet, amelynek egyik fő törekvése, a pénzek ellopásán és tisztára mosásán túl, hogy saját büntethetőségét kizárja. Ezt itthon sikerült elérnie az igazságszolgáltatás részbeni megszállásával, a törvények átalakításával, és azt szerette volna, ha uniós fenyegetések miatt sem kell aggódnia. Ezt szolgálhatta volna, ha az EP-választásokon az Orbán által preferált populistáknak sikerül áttörniük, és a magyar rezsim vezetője Európában is a laposztók közé kerülhetett volna. Ez azonban elmaradt, nem sikerült olyan blokkot összehozni, amelynek erejével Orbán hatékonyan zsarolhatta volna az Európai Uniót. Sőt, a mérsékelt, illetve a liberális és zöld erők győzelmét hozta a voksolás, és az látszik, hogy az EU változóban van, de nem úgy, ahogy azt Orbán remélte.

Vegetáriánus oroszlán

Bár az Európai Bizottság nemrég is, amikor többek között korrupcióellenes ajánlásokat fogalmazott meg a magyar kormány ellen, úgy kezelte az Orbán-rezsimet, mintha az egy demokratikus rendszer lenne, látszanak már a jelei, hogy változhat az EU hozzáállása. Amit eddig tett például az említett brüsszeli központú testület, az olyan mintha egy oroszlánt próbálnak meggyőzni arról, legyen vegetáriánus. Az EU-nak szembe kell néznie azzal, hogy Orbánnál hagyományos módszerekkel nem tud nála eredményt elérni. Ez a felismerés érik az EU-ban, az egyik következménye pedig többek között az lehet, hogy megváltozik az uniós támogatásokat módja, és ha pénzeket vonnak meg, azt nem az egész országgal teszik, hanem csak a kormányt nem engedik hozzáférni a támogatásokhoz.
Beképzelt, makacs ürge

Magyar Bálint szerint a jövőben az EU várhatóan nem olyan lesz, mint egy rossz társasház, ahol néhány beképzelt, makacs ürge megvétózhatja, amit a józan többség eldöntött volna, vagyis olyan új uniós rendelkezések is átmehetnek, amelyek Orbánéknak egyáltalán nem tetszenek. Új pénzügyi, jogi, elszámoltathatósági szabályozások várhatók, ha nem is azonnal, ezek pedig fenyegetést jelenthetnek majd a hatalmával visszaélő, bűnöző státuszú magyar kormányzat számára. Olyan szorítás jöhet kívülről az Orbán-rezsim számára, ami változtathat a mai magyar belpolitikai helyzeten is. Eközben a hatalom részesei úgy érzik, bármilyen belpolitikai váltás után, amelynek tisztességes igazságszolgáltatás és bűnüldözői tevékenység lenne a velejárója, nem tudnák elkerülni a sorsukat.

Az elszámoltathatósággal kapcsolatban hozzátette, szerinte a hatalom kényszerhelyzetbe, lefelé vezető spirálba húzta magát, mostani bűnözői szerepéből már nehéz kilépnie, nem tudja magát tisztára mosni, és büntetlenséget biztosítani a tagjainak, ezért ódzkodik az Európai Ügyészséghez csatlakozástól is. Még a szomszéd országokban is látszik azonban, hogy az Orbán-kormány szándékaival ellentétesek az európai trendek, Romániában sorra ítélik el és börtönzik be a korrupt politikusokat, de Macedóniában is megbukott Orbán szövetségese, akinek a hazájában szintén bíróság elé kellene állnia – helyette Magyarországon tartózkodik, a rezsim védelmét élvezve...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.