2019. június 4., kedd

"MAJD KERESÜNK ÚJ MUZEOLÓGUSOKAT" - A TERMÉSZETTUDOMÁNYI MÚZEUMOT IS LENYOMJA A KORMÁNYZATI ARROGANCIA

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: hvg.hu
2019.06.04.


Az MTA kutatóintézeteinek elvételéhez hasonlóan, erővel, az érintettek teljes tiltakozása mellett nyúl hozzá a kormány Magyarország legnagyobb közgyűjteményéhez, a Természettudományi Múzeumhoz is. Az intézmény Debrecenbe költöztetéséről korábban csak elképzelések szintjén volt szó, ám a hvg.hu információi szerint immár eldőlt, hogy a múzeumnak mennie kell Budapestről. A kormányzati érvelés pedig félelmetesen hasonlít az akadémiai vitában látottra.

A Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) összes, kérdőívet kitöltő dolgozója - vagyis a válaszadók száz százaléka - nemmel felelt egy május eleji belső felmérés azon kérdésére, hogy egyetértenek-e kormány tervével, amely szerint néhány éven belül Debrecenbe költöztetnék az intézményt.

A múzeum Közalkalmazotti Tanácsának kérdőívét az MTM 200 alkalmazottjából 145 töltötte ki, további válaszaikból pedig kiderül, hogy túlnyomó többségüknek - 87 százalékuknak - nem egyszerűen ellenérzései vannak a költözéssel szemben, de munkát sem vállalnának az új székhelyen, inkább elhagynák az intézményt, vagy a pályájukat. A munkatársak 82 százalékának családi, vagy személyes, illetve anyagi és szakmai szempontból is gondokat okozna a költözés, 84 százalékuk pedig semmilyen feltétel - még a jelenleginél kedvezőbb szakmai vagy lakhatási körülmények - mellett sem menne ebbe bele...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.