2019. június 11., kedd

„MEG KELL TALÁLNOM, MI OKOZZA A DEFEKTUST A PÁRTBAN”

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: FICSOR BENEDEK
2019.06.10.


...Az irodalomtörténészek számára ez – a magyarul 1988-ban Bart István fordításában megjelent – szöveg volt az ősforrás, hiszen az eredeti, német nyelvű kézirat elveszett a második világháborúban. 2015-ig legalábbis mindenki így hitte. Akkor egy Matthias Wessel nevű kasseli doktorandusz, aki Koesetlerből írta a disszertációját, anyaggyűjtés közben véletlenül bukkant egy ismeretlen, Rubaschow című kéziratra Zürichben. Sokáig ő maga sem hitte, hogy a Sötétség délben eredeti változatát találta meg, ám végül bebizonyosodott, a főszereplőre utaló cím valóban Koestler világhírű művét takarja. A szerencsés felfedezésnek köszönhetően megismerhetjük a „valódi” regényt, amely magyarul Mesés Péter fordításában a Magvető Kiadónál jelent meg februárban.

Ugyanazt a művet tartjuk a kezünkben, a szöveg mégis különbözik az eddig ismerttől. A fordító az utószóban elárulja, Daphne Hardy módszeresen kigyomlálta a durvaságokat, a terror testet és lelket gyötrő kegyetlenségének finomított változata helyett ezúttal már a nyers valóságot kapjuk. Ne feledjük, Koestler első kézből szerezte az információit, hiszen 1931–32-ben megjárta a Szovjetuniót, s bár ekkor még megmenekült a börtöntől, a spanyol polgárháború alatt már nem kerülhette el a fogságot, hónapokig a halálsoron várt a kivégzésére, míg végül nemzetközi összefogással sikerült megmenteni: az írót egy magas rangú francóista tiszt feleségére cserélték ki.

Bár a Sötétség délben egy meg nem nevezett diktatúra díszletei között játszódik, nem nehéz a harmincas évek Szovjetunióját felfedezni a történetben. Mint ahogy abban is konszenzusra jutottak az irodalmárok, hogy a főhős alakját az író Nyikolaj Ivanovics Buharinról mintázta. Rubasov, akárcsak Buharin, magas rangú tagja a pártnak, ám ihletőjéhez hasonlóan ő is az általa felépített rendszer áldozatává válik. Buharint, a Komintern korábbi elnökét, az 1936-os szovjet alkotmány kidolgozóját Sztálin elleni összeesküvés vádjával tartóztatták le, majd végezték ki 1938-ban. Rubasov vádlói ugyancsak arról akarják meggyőzni a párt ellenségévé vált férfit, hogy vallja be, részt vett az ellenzéki mozgalmakban, és merényletet tervezett a legfőbb vezető, az „Egyes” ellen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.