2019. június 8., szombat

„MINDEN FASISZTOID ÁLLAM, ORBÁN VIKTORÉ IS KULTÚRAELLENES”

168 ÓRA ONLINE
Szerző: SÁNDOR ZSUZSANNA
2019.06.08.


Most megjelent Balatoni nyaraló című könyvében Ungváry Rudolf egy ház valós történetén keresztül a magyar polgárosodás elmúlt kétszázötven évét idézi fel. Regényét olvasva jobban ráláthatunk a jelenünkre is, sőt kilátás nyílik a társadalmi megbékélés esélyeire is.

Könyvében egy balatoni nyaraló krónikáján keresztül a magyar polgárosodás történetét beszéli el. A felvirágzás és pusztulás tragikusan ismétlődő korszakait. Miért épp ezt a házat választotta témának? Személyes szálak fűzik ide?

– A feleségem és az unokanővére, Gyöngyvér az ötvenes években sok időt töltött Badacsonyban a rokonaiknál. Gyöngyvér később Franciaországban lett gyermekpszichológus. A rendszerváltás után többször is hazajött a francia férjével, felkereste ifjúságának helyszínét, és egy nyaralót is vettek Badacsonyban. Itt töltik a nyarakat, és mi is sokat vagyunk velük. A ház történetéről sokáig csak annyit tudtunk, hogy 1885-ben egy zsidó borkereskedő, Lessner Mór építtette, és benne élt a családjával. Mindig is izgatott, vajon mi mindent láthattak ezek a falak. Pár éve három ismeretlen látogató érkezett a nyaralóba, és kiderült: mindannyian Lessner-leszármazottak. Sokat meséltek a felmenőikről, én pedig lázas izgalommal nekifogtam ezekből a szálakból felgöngyölíteni e zsidó dinasztia és környezetének sorsát.

Óriási kutatómunka lehetett, hiszen Lessnerék családfáját az 1700-as évek elejéig vezette vissza.

– Gyorsan haladtam a múltfeltárásban, folyamatosan leveleztem a közben megtalált leszármazottakkal, és ha elakadtam, mindig volt valaki, aki segített. Sok forrást, eredeti dokumentumokat is felhasználtam. Hibrid műfajú regény született: olyan szépirodalmi mű, amelyben minden szereplő és esemény valódi, és a könyvhöz részletes névmutató és családfa is tartozik. Afféle modern rege ez. Manapság az újrealizmus megint fókuszba került az irodalomban, ugyanis a világban mindenütt elképesztő a hitelvesztés. Megrendült a hit abban, hogy aki a nyilvánossághoz szól, igazat mond-e. A valósághű realizmus iránt ezért is nőtt meg az érdeklődés...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.