2019. június 14., péntek

MRÁZ ÁGOSTON SÁMUEL: 680 EZER ALÁÍRÁS NEM ELÉG, HOGY MAGYARORSZÁG CSATLAKOZZON AZ EURÓPAI ÜGYÉSZSÉGHEZ

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BARÁT JÓZSEF
2019.06.14.


Az Európai Néppárt (EPP) valójában zsákmányszerző alakulat, amelynek működését nem annyira az elvek, mint a hatalmi érdekek határozzák meg. Így vélekedik Mráz Ágoston Sámuel, a kormányhoz közel álló Nézőpont Csoport alapítója és vezérigazgatója. Ez a megállapítás sajátos megvilágításba helyezi az Európai Parlamenten belüli folyamatokat, amelyek mindennapi életünk kereteit meghatározó tényezőkké léptek elő. Az EP erőviszonyai döntőnek bizonyultak például a közigazgatási bíróságok ügyében, de jelentősen befolyásolhatják az Akadémia vagy a magyar felsőoktatás jövőjét is. A napokban a fideszes EP-képviselők elálltak attól, hogy tisztségekre pályázzanak a néppárti képviselőcsoportban, de megszavazták Manfred Weber frakcióvezetői megbízatását. Egyebek mellett erről is kérdeztük Mráz Ágoston Sámuelt.

- Úgy tudtam, hogy Manfred Weber megsértette a magyar népet, ezért a magyar kormány nem támogatja bizottsági elnöki ambícióit. Annyira azért nem sértette meg, hogy megszavazzák frakcióvezetőnek?

- Weber a választások előtt azt mondta a német közszolgálati média cseles kérdésére - nem ismerve fel a csapdahelyzetet-, hogyha a magyar képviselők szavazatán múlik a bizottsági elnöksége, akkor nem is akarja ezt a posztot. Alkalmatlanságát bizonyítja, hogy később sem korrigálta hibáját. Logikus, hogy ezek utána magyar kormány nem támogathatja az ő megválasztását. Ám azt azért ne felejtsük el, hogy eredetileg jó munkakapcsolata volt a Fidesszel. Manfred Weber nem frakcióvezetőként bukott meg.

- A Fidesz EP-frakciójából olyan hírek érkeztek, hogy továbbra is jelöltethették volna magukat parlamenti alelnöki, valamint frakció-alelnöki posztra, de önként nem tették. Ha jól értem, pont annyira maguktól döntöttek így, mint ahogy korábban a Fidesz önként függesztette fel tagságát a Néppártban.

- Szerintem helytálló, hogy egy parlamenti bizottsági elnöki poszt – amelyre a Fidesz képviselőcsoportja a döntés után aspirálhat - befolyásosabb, mint a frakcióvezető-helyettesség, pláne, ha az utóbbiért cserébe a frakcióvezető karrierterveit is támogatni kell...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.