2019. június 19., szerda

MUTÁNS FASIZMUS ELLEN ÚJ MÓDSZEREK KELLENEK – UNGVÁRY RUDOLF AZ ORBÁN-REZSIMRŐL

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Szerző: KLUBRÁDIÓ / SZÉNÁSI SÁNDOR
2019.06.18.


Sűrű, elítélő jelzőkkel teletűzdelt leírását adta az Orbán-rezsimnek, valamint a szélsőjobboldali uralomra érzéketlen magyar társadalmi többséget is elemezte Ungváry Rudolf író. A Reggeli személy vendége szerint a magyar rendszer a fasiszta és náci uralmi formák mai körülményekhez sikeresen alkalmazkodó mutációja, amely képes becsapni a társadalom immunrendszerét, és lehet, hogy ezt még nagyon hosszú ideig meg tudja tenni. Ha tehát valaki fel akarja venni ellene a küzdelmet, félre kell tennie az eddigi eszköztárat, különben Budapesten sem győzhető le a kormányzat. Más tekintetben a demokraták minden reménye abban lehet, hogy a rezsim nem ismeri fel terjeszkedésének határait, és önmagára nézve végzetes hibákat követ el – véli az író.

Mostanra a történelemhamisítás különösen magas fokára jutott a kormány, amely már '56 emlékét és a rendszerváltás konkrét tényeit írja át. A propagandisztikus ferdítés egyik erős példája az 1989-ről szóló, Terror Háza Múzeum előtti utcakiállítás, amely párját ritkítóan arcátlan, és pofátlanul torzítja a tényeket – mondta a Klubrádióban Ungváry Rudolf író, újságíró.

A Nagy Imre újratemetésének harmincadik évfordulójára szervezett idei ünnepségek arra voltak kihegyezve – ami aztán néhány év múlva várhatóan a végleges narratívává formálódik –, hogy a rendszerváltozás idején „Orbán Viktor fújta a passzát szelet”. Ennek következtében föl sem vetődött akár Göncz Árpád, vagy más olyan személy neve, aki a rendszerváltási folyamatban alapvető szerepet játszott – Ungváry Rudolf ezzel magyarázta a Szabadságkoncert nevű ingyenes kormányrendezvény előtt a Hősök terére szervezett civil tiltakozó demonstrációt.

Alantas, felülmúlja a kommunistákat és fasisztákat is

Az író szerint a történelemhamisítás menete egy eszmerendszer és szélsőjobboldali rezsim kifejlődésével párhuzamosan zajlik. Az ugyanis, ami Magyarországon mostanra megszületett, tulajdonképpen a demokrácia elleni lázadás egy szélsőjobboldali formája. Ez azonban teljesen spontán, öntudatlanul fogalmazódott meg azok részéről, akik hordozták már akkor, és hordozzák ma is, ráadásul egészen aljas, alantas módon.

Az embernek nem véletlenül van az az érzése, hogy az, ami mára kialakult, aljasságában felülmúlja a kommunista és az 1945 előtti nyílt fasiszta rendszert is – tette hozzá...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.